Кількісна оцінка репродуктивного потенціалу жінок раннього фертильного віку (Довкілля та здоров'я, 2019)
На сьогодні особливої актуальності набуває посилення профілактичної спрямованості та орієнтація на здоров’язбережувальну стратегію галузі охорони здоров'я. Оцінка якості репродуктивного здоров’я є складним процесом, оскільки передбачає узагальнення у кількісному вигляді взаємозв’язку багатьох чинників, що мають різні одиниці вимірювання і діапазони змін. У статті розглядається можливість використання кількісних та якісних показників, що характеризується у цілому репродуктивний потенціал жінок.Мета дослідження - розробити спосіб кількісної оцінки репродуктивного потенціалу жінок раннього фертильного віку.Матеріал і методи дослідження. У дослідження брали участь 284 студентки закладів вищої освіти м. Суми, віком від 17 до 22 років (І група (145 осіб)) та 20 – 22 роки (ІІ група (139 осіб)). Були використані такі методи: експертні оцінки із визначенням вагових коефіцієнтів на основі попарних порівнянь Т. Сааті, антропометричне і психологічне обстеження, суб’єктивна оцінка здоров’язбережувальної компетентності, викопіювання із медичної документації даних про наявність/відсутність екстрагенітальної патології, стан репродуктивного здоров’я.Результати дослідження та їх обговорення. За сукупністю і значимістю відповідей експертів установлено, що репродуктивний потенціал дівчат найбільше визначається чинниками «наявність/відсутність спадкових хвороб у родині» та «здоров’язбережувальна компетентність» (за суб’єктивною оцінкою обізнаності з питань репродуктивного здоров’я). Серед дівчат переважали особи із середнім рівнем репродуктивного потенціалу, причому із віком частка студенток високого рівня досліджуваного показника має тенденцію до збільшення. Високий рівень репродуктивного потенціалу дівчат залежить від схильності до фемінного типу гендерної ідентичності, невисокої мотивації на досягнення успіху у кар’єрі, зрілої репродуктивної поведінки (відповідальне ставлення до себе і партнера в інтимних стосунках).Висновки. Чинники, що впливають на формування репродуктивного потенціалу жінок раннього фертильного віку можна оцінити шляхом присвоєння їм відповідних вагових коефіцієнтів, аналіз яких може дозволити визначити пріоритетні заходи у зменшенні їх негативного впливу на об’єкт дослідження.
Keywords: репродуктивний потенціал; експертне оцінювання; фертильний вік; вагові коефіцієнти