Досвід моніторування стану забруднення атмосферного повітря в Рівненській області у період 2007-2017 років (Довкілля та здоров'я, 2020)
Мета дослідження - оцінка динамічних змін еколого-гігієнічного стану забруднення атмосферного повітря Рівненській області за даними моніторингових спостережень.Матеріали і методи дослідження. В роботі використовувалися дані лабораторних досліджень за санітарно-хімічними та радіологічними показниками статистичної форми Ф.18 "Звіт про фактори навколишнього середовища, що впливають на стан здоров'я населення" в розрізі районів області по 2007-2017 роки, матеріали Головного управління статистики в Рівненській області та доповіді про стан навколишнього середовища в Рівненській області. Систематизація, обробка та аналіз матеріалів досліджень здійснювалися за допомогою описового, динамічного і порівняльних методів.Результати дослідження та їх обговорення.За досліджуваний період викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел на території Рівненської області зменшилися на 93,5%. Це пов'язано зі спадом промислового виробництва. Встановлено тенденція до зменшення відсотка оксиду вуглецю від 28,3% у 2007 році до 16, 4% в 2017 році (на 11,9%), а також тенденція до збільшення відсотків оксиду азоту від 18,8% до 29,2% ( на 10,4%) в загальній сумі викидів по 4 основних забруднювачі (пил + діоксид сірки + діоксид азоту + оксид вуглецю).Висновок: відсутня належна система державного моніторингу за станом забруднення атмосферного повітря в розрізі населених пунктів внаслідок ліквідації державної санітарно-епідеміологічної служби.
Keywords: атмосферне повітря; стан; викиди; моніторинг; здоров`я населення