The metabolic relationship of calcium and phosphorus to the state of genome of folate metabolism in children living in areas affected by the chornobyl nuclear power plant accident (Довкілля та здоров'я, 2020)
Назва статті : Залежність метаболічних асоціацій кальцію і фосфору від стану геному фолатного циклу у дітей, які проживають на території, що постраждала від аварії на Чорнобильській атомній електростанції.Мета дослідження: визначення кореляційних зв'язків між вмістом у крові кальцієм, фосфором і гормонами, що регулюють мінеральний обмін, з урахуванням стану генома фолатного циклу у дітей, які проживають в районі, постраждалому від аварії на Чорнобильській атомній електростанції.Методи дослідження. Імунохімічний, математико-статистичний.Результати. При обстеженні дітей, які мешкають в районі, постраждалому від аварії на Чорнобильській атомній електростанції, найбільша питома вага випадків гіпергомоцистеїнемії була виявлена у групах з генотипами T/T MTHFR:677 і G/G MTR:2756. У дітей, які проживають в районі, постраждалому від аварії на ЧАЕС, Р в порівнянні з Са, має більш тісні зв'язки з гормонами, що регулюють мінеральний обмін. У дітей, які проживають в умовах постійного радіаційного впливу, носійство генотипу Т/Т MTHFR:677, що супроводжується вираженою гіпергомоцистеїнемією, сприяє формуванню зворотного кореляційної зв'язку середньої сили між Са і ТТГ. У той же час, у всіх генетичних групах фолатного циклу, відсутні кореляційні зв'язки між Са і ПТГ, Са і Р. У групах 100 % носійства алелей ризику поліморфізмів MTHFR:С677Т і MTR:А2756G зв'язок між Р і ПТГ був відсутній. У групах з гомозиготним носійством зазначених алелей ризику (генотипи T/T MTHFR:677 і G/G MTR:2756) не виявлено зв'язків Р з гормонами, що регулюють мінеральний обмін. Зниження активності ферментів метілентетрагідрофолатредуктази і B12-залежної метіонін-синтази, у зв'язку з носійством алелей ризику генетичних поліморфізмів MTHFR:С677Т і MTR:А2756G, призводить до порушення фізіологічної регуляції фосфорного обміну. Оцінку стану кальцій-фосфорного обміну у дітей з районів, що постраждали від аварії на ЧАЕС, слід проводити з урахуванням рівня гомоцистеїну в крові і генотипу фолатного циклу. Отримані результати можуть бути використані при розробці програми профілактики порушень мінерального обміну у дітей, які проживають в районах, постраждалих від аварії на ЧАЕС.
Keywords: фолатний цикл; генотип; гомоцистеїн; кальцій; фосфор; гормони; радіоактивно забруднена територія