Методика оцінки індивідуального ризику для здоров’я міських дітей 12-15 років (Довкілля та здоров'я, 2020)
Одним з актуальних завдань у сфері громадського здоров’я є пошук нових методик оцінки впливу комплексу внутрішніх та зовнішніх чинників на здоров’я з метою розробки інструментів первинної профілактики.Мета дослідження полягала у створенні моделі індивідуального ризику для здоров’я міських підлітків, які займаються спортом/танцями в організованих колективах, на основі вивчення екзо- та ендогенних чинників з використанням теореми Байеса.Матеріали та методи: Модель розроблена з урахуванням антропометричних, поведінкових, соціальних та демографічних детермінант, визначених у міських дітей 12-15 років у 2017 р. (n=60) та 2018 р. (n=54) на основі комплексного показника здоров’я за допомогою методів теорії інформації.Результати. На основі використання теореми Байеса розроблено модель оцінки ризику для здоров’я міських підлітків, які займаються спортом. Факторами, що негативно впливають на здоров’я дітей, є: надмірна та недостатня маса тіла (p < 0,05); наявність хронічних захворювань (p < 0,05); тривалість сну менше 9 годин на добу (p < 0,05); вік старше 14,5 років (p < 0,05); заняття дітей спортом більше та менше 3-4 раз на тиждень (p < 0,01) та тривалістю менше 270 хв. на тиждень для хлопчиків та 230 хв. на тиждень для дівчаток (p < 0,05); низький рівень доходів в сім’ї (p < 0,05); відсутність спільних занять руховою активністю батьків з дітьми (p < 0,05); відсутність занять спортом у батьків (p
Keywords: здоров’я; підлітки; індивідуальний ризик; рухова активність; індекс маси тіла; чутливість діагностичних тестів