Improvement of the monitoring system in the environment of pesticides affecting thyroidgland (Довкілля та здоров'я, 2020)
Назва статті: Вдосконалення системи моніторингу в навколишньому середовищі пестицидів, що впливають на щитоподібну залозу.Пестициди належать до хімічних речовин, найбільш вивчених у плані негативного впливу на щитоподібну залозу. Однак, сільське господарство більшості країн, особливо тих, що розвиваються, значно залежить від застосування пестицидів, що дозволяє запобігти або зменшити втрати від шкідників і таким чином підвищити врожайність та якість продукції, навіть з точки зору зовнішньої привабливості, що часто є важливим для споживачів.Мета – гігієнічне обґрунтування критеріїв відбору пестицидів, що впливають на щитоподібнузалозу для їх моніторингу в навколишньому середовищі.Матеріали і методи досліджень. Нами використано методи лабораторного та натурного гігієнічного експериментів, фізико-хімічні (хроматографічні), органолептичні, фізичні методи, методи математичного моделювання та статистичного аналізу.Результати та обговорення. При вирішенні питання про необхідність проведення моніторингу в Україні для пестициду, що впливає на щитоподібнузалозу, оцінюють кожен із запропонованих показників в балах та знаходять їх загальну суму. Якщо препарати на основі досліджуваної сполуки застосовують на різних культурах або в різних ґрунтово-кліматичних умовах, то для оцінки беруть найбільше значення періоду напівруйнування. Після додавання всіх отриманих балів необхідність проведення моніторингу оцінюють наступним чином: при загальній сумі 11-16 балів – проведення моніторингу не обов’язкове; 17-27 бали – моніторинг проводити бажано; 28-38 – моніторинг проводити обов’язково; 39-44 – використання пестициду необхідно заборонити.Висновок. Таким чином, нами було удосконалено систему моніторингу пестицидів, що можуть впливати на функціонування щитоподібної залози, а саме: було запропоновано бальну оцінку критеріїв відбору для проведення моніторингових досліджень, запропоновано додаткові (індекс потенційного забруднення ґрунтових та поверхневих вод (LЕАСН), інтегральний показник небезпечності при потраплянні у воду, інтегральний показник небезпечності при вживанні продуктів (ІПНВП)) та специфічні критерії (вплив на щитоподібну залозу як орган-мішень, вираженість тирозинемії, індукованої пестицидом (рівень тирозину в плазмі крові, нмоль/мл)).
Keywords: пестициди; критерії відбору; клас небезпеки; стійкість в об’єктах довкілля; ризик для непрофесійних контингентів; моніторинг