Захворюваність на рак яєчників і вплив на її формування хімічного забруднення навколишнього середовища (аналіз даних літератури) (Довкілля та здоров'я, 2020)
Обґрунтування. Наразі рак яєчників (РЯ) є одним з частих злоякісних захворювань жінок в усьому світі з тенденцією тривалого зростання та провідною причиною смерті від гінекологічних форм раку. Одним з ймовірних чинників збільшення частоти захворюваності РЯ є хімічні забруднення навколишнього середовища, в тому числі речовини, які мають гормональні властивості та шкідливо впливають на ендокринну систему, так звані «ендокринні дизраптори» (ЕД).Мета. Проаналізувати дані літератури щодо захворюваності РЯ та впливу на її формування хімічних забруднювачів навколишнього середовища.Результати. Проведений аналіз літератури свідчить про відносно невелику кількість досліджень, особливо епідеміологічних, присвячених вивченню впливу хімічних забруднювачів навколишнього середовища на захворюваність РЯ. Епідеміологічно було доведено вплив на зростання захворюваності РЯ не тільки поширених ЕД (поліхлорованих біфенілів і пестицидів - атразину, діазинону, метоксихлору), але і інших канцерогенних для людини хімічних чинників (паління, асбест).Більш численні експериментальні дослідження продемонстрували, що й інші пестициди та УД спричиняють гормональний дисбаланс та пов’язані з канцерогенезом ефекти. Останні реалізуються за допомогою механізмів та сигнальних шляхів, які залежать від ендогенних гормонів, що може призводити до розвитку та прогресії РЯ. Встановлено, що за дії в ранні періоди розвитку (внутрішньоутробний, неонатальний) ЕД викликають у тварин епігенетичні порушения, аномалії розвитку яєчників та проліферативно-гіперпластичні зміни, які відносяться до передракових станів. Особливу небезпеку являють епігенетичні порушення через можливе формування фенотипів, чутливих до розвитку раку, та їх трансгенераційну передачу наступним поколінням.Наведені дані дозволяють зробити припущення про значно більше число ЕД, причетних до збільшення ризику РЯ, яке включає, крім пестицидів, ряд поширених ЕД, пов’язаних з виробництвом та використанням товарів широкого вжитку.Результати аналізу підтверджують, що РЯ є актуальною та важливою еколого-гігієнічною та соціальною проблемою, яка вимагає подальших досліджень для вирішення питань, пов’язаних із захистом населення від шкідливого впливу хімічних навколишнього середовища.
Keywords: рак яєчників; захворюваність; хімічні забруднення