Детермінація психічного здоров’я населення в Україні та країнах ЄС (Довкілля та здоров'я, 2020)
У статті подано теоретичний аналіз стану психічного здоров’я населення України та країн ЄС. Розглянуто стратегічні плани Концепції державної цільової програми охорони психічного здоров’я України щодо зміни стаціонарної моделі лікування на модель середовищної психіатрії. Проведено аналіз процесу деінституціоналізації в Західній Європі та в Україні. Аналізуються результати досліджень щодо синдрому емоційного вигорання у працівників психіатричних закладів охорони здоров’я та інших спеціальностей, явища стигматизації, самостигматизації та шляхи подолання стигми.Мета роботи полягає в порівняльній оцінці сучасного стану проблеми організації психіатричної допомоги населенню в Україні країнаїх ЄС.Матеріали та методи. Дослідження проведено на основі вивчення наукових джерел вітчизняних та зарубіжних вчених та контент-аналізу законів України, концепцій державних програм та резолюцій ЄС. Використано метод теоретичного аналізу.Актуальність дослідження та постановка проблеми. Загальним стратегічним планом у розвитку охорони здоров’я населення України є забезпечення доступної кваліфікованої медичної допомоги кожному громадянину, що передбачено в Концепції державної цільової програми охорони психічного здоров’я населення України на період до 2030року.
Keywords: психічне здоров’я; деінституціоналізація; середовищна психіатрія; синдром емоційного вигорання; стигматизація; самостигматизація