Функціонально-екологічна експертиза як метод екологічного контролю регіону (Довкілля та здоров'я, 2020)
У структурі загальної захворюваності населення все більшої питомої ваги набувають екологозалежні хвороби, внаслідок чого виникає потреба в розробці наукових засад екологічної безпеки України, методології забезпечення та її реалізації.Мета дослідження: розробити концепцію та методологію функціонально-екологічної експертизи (ФЕЕ) регіонів радіологічного (екологічного) контролю України, швидкий простий метод оцінки функціонально-вегетативного здоров’я дітей, що дозволить виявляти території з підвищеним інтегральним екологічним навантаженням на людину та забезпечити функціонально-вегетативну паспортизацію дитячого населення.Методи дослідження. В основі ФЕЕ регіонів радіаційного контролю України лежать результати обстеження функціонально-вегетативного здоров’я 18.650 дітей, протягом 1993-2010 рр., які проживають у 92 населених пунктах (НП) Вінницького (помірно забруднений), Львівського (умовно чистий) і Чернігівського (сильно забруднений) регіонів України. Для цього використовували функціонально-вегетативну діагностику вегетативного здоров’я дитячого населення за методом В. Макаца, що дозволяє виявити показники дисперсії вегетативних рівнів, які виступають інтегральними біоіндикаторами внутрішнього гомеостазу. На цій основі формується інтегральна характеристика екологічного стану і визначаються зони його екологічного тиску.Результати : ФЕЕ Львівської області (2001-2006 рр.) показала відповідність результатів критеріям офіційної дозиметричної паспортизації НП, а у дітей виявлено стабільну перевагу симпатичної активності. ФЕЕ Вінницької області (ІV зона радіаційного контролю) виявила лише один випадок (с. Червона Гребля, Чечельницький район) розходження з критеріями офіційної дозиметричної паспортизації НП (згідно з ФЕЕ знаходиться в зоні "Функціональної безпеки"). ФЕЕ підтверджує віднесення ряду НП Чернігівської області до категорії "радіаційно умовно чистих". При цьому в 2000р., виходячи з даних про функціональне здоров’я дитячого населення, Борзнянський район (Борзна, Велика Загорівка, Шаповалівка) віднесено нами до зони "розвитку функціональної напруги", а Ічнянський район (Ічня) - до зони "розвитку функціональної катастрофи" (IV зона), що не відповідає критеріям офіційної дозиметричної паспортизації НП.Висновки. Отримані нами результати ФЕЕ рівнів функціонального здоров’я на радіозабруднених територіях України співпадають із даними державного радіологічного моніторингу, що свідчить про ефективність і достовірність запропонованого методу ФЕЕ. ФЕЕ як метод біоіндикації на основі функціонально-вегетативного здоров’я дитячого населення в сучасних умовах є високочутливим методом виявлення екологічних проблем територій і принципово доповнює прийняті форми дозиметричного та тиреодозиметричного контролю.
Keywords: функціонально-екологічна експертиза; функціональне здоров’я; вегетативна нервова система