Нормативно-правове регулювання гігієнічних питань щодо розміщення вбудованих закладів охорони здоров’я та житлової частини будинку (Довкілля та здоров'я, 2021)
Мета. Проведення аналізу нормативно-правової бази з проектування закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), вбудованих у житлові будинки, вивчення умов їх взаєморозміщення та розробка для них санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог.Матеріали та методи досліджень. У роботі використовувалися бібліосемантичний (для аналізу використання нормативно-правового регулювання), теоретичні (ретроспективне використання даних наукових досліджень) та аналітичні методи.Результати досліджень. За реформою галузі охорони здоров’я Українина первинній ланці медичної допомоги зростає кількість ЗОЗ, зокрема амбулаторного типу (амбулаторії, кабінети сімейних лікарів тощо), які розміщуються у вбудованих (прибудованих) нежитлових приміщеннях І-ІІ та цокольного поверхів багатоповерхових житлових будинків.Авторами статті запропоновано санітарно-гігієнічні та протиепідемічні вимоги до розміщення вбудованих ЗОЗ з гібридним типом будівництва житлової та громадської частини будівлі з використанням параметричного та цільового (пооб’єктового) методів.Висновки. Враховуючи, що ЗОЗ амбулаторного типу є первинною ланкою медичної допомоги і становлять переважну частину всієї мережі ЗОЗ, а також дефіцит земельних ділянок для будівництва амбулаторій в окремій будівлі, вбудовані ЗОЗ набули поширення і розміщуються переважно у нежитлових приміщеннях житлових будинків (І-ІІ та цокольний поверхи), що є елементом гібридного будівництва.Розроблені санітарно-гігієнічні та протиепідемічні заходи для вбудованих ЗОЗ сприятимуть підвищенню їхнього рівня епідемічної безпеки, профілактиці професійних захворювань медпрацівників.
Keywords: вбудовані заклади охорони здоров’я; розміщення закладів охорони здоров’я та житлової частини будинку; санітарне та містобудівне законодавство України; санітарно-гігієнічні та протиепідемічні вимоги