Характеристика поведінкових факторів дітей та підлітків україни в умовах впровадження карантинних заходів під час пандемії COVID-19 (Довкілля та здоров'я, 2021)
Для ефективного і безпечного впровадження карантинних заходів з метою профілактики інфекційних захворювань необхідним є створення умов для збереження фізичного та психічного здоров’я популяції, особливо найбільш вразливої її частини – дітей та підлітків. Передумовою цього є моніторинг умов дотримання карантину, а також способу життя дітей з виявленням можливих негативних чинників впливу на їхнє здоров’я.Мета. Характеризувати умови життєдіяльності дітей шкільного віку під час карантинних заходів, пов’язаних з пандемією COVID-19.Матеріали та методи дослідження. Здійснено он-лайн опитування батьків дітей шкільного віку. Усі респонденти підписали інформовану згоду. Дані збирали від 17 квітня по 5 червня 2020 року. Проаналізовано 920 анкет (497 хлопців та 432 дівчини) із 68 населених пунктів України. Для статистичного аналізу використано програму STATISTICA8.0.Результати. Встановлено, що лише (59,4±1,7)% міських та (33,1±4,3)% сільських сімей з дітьми шкільного віку повністю дотримувалися правил карантину (χ2=28,8; p
Keywords: діти і підлітки; карантин; пандемія COVID-19; поведінкові фактори