Дослідження повноти видалення засобів для прання з дитячої білизни за показником вмісту аніонних поверхнево-активних речовин у змивах (Довкілля та здоров'я, 2021)
Мета роботи – визначити рівень безпеки засобів за показником вмісту залишкових кількостей аніонних поверхнево-активних речовин (АПАР) у змивах з об'єктів після прання засобами, призначеними для обробки виробів для дітей.Матеріалита методи. Матеріали -16 пральних засобів для прання дитячої білизни, придбаних у торгівельній мережі супермаркетів м. Києва. Санітарно-хімічні методи дослідження: експресс-метод оцінки АПАР на тканинах одягу; аналітичний екстракційно-фотометричний метод визначення залишкових кількостей основних діючих речовин АПАР у дослідній пробі.Результати. Аналіз результатів досліджень показує, що вміст АПАР у змивах після прання засобами порошкоподібними та рідкими на основі синтетичних АПАР та мила натурального значно відрізняються. Так, краще за все виполіскуються АПАР з одягу, випраного пральними засобами на основі мила натурального (мила «Друг», «Clean & White», «Кроха»). Залишкова кількість АПАР на тканинах після прання дитячої білизни порошкоподібними та рідкими засобами для автоматичного прання на основі синтетичних АПАР перевищують встановлений гігієнічний норматив.Висновки. Встановлено, що тканина, оброблена пральними порошкоподібними та рідкими засобами, навіть після багаторазових полоскань, містить залишкові кількості АПАР, які перевищують нормативні показники (8 з 13 досліджених миючих засобів на основі АПАР) у 2-3 рази.Беручи до уваги особливості функціонального стану шкіри дитини, а саме не до кінця сформовану багатоступінчату систему захисту, для детей віком від 0 до 6 років рекомендовано використовувати для прання дитячої білизни засоби на основі мила натурального та засобів, що містять менше 5% АПАР.
Keywords: засоби для прання дитячої білизни; вміст залишкових кількостей аніонних поверхнево-активних речовин; поверхнево-активні речовини