Вивчення сенсибілізуючої дії мийних засобів, призначених для догляду за посудом та іншими виробами для дітей (Довкілля та здоров'я, 2021)
Мета роботи – оцінка сенсибілізуючої дії різних миючих засобів, призначених для догляду за посудом та іншими виробами для дітей.Матеріали та методи. Дослідження проводились на морських свинках. Сенсибілізацію організму тварин вивчали в реакції дегрануляції базофілів периферичної крові (по Шеллі). Для вивчення було вибрано 10%-і розчини чотирьох засобів для миття дитячого посуду вітчизняного та зарубіжного виробництва («Аленка», «Карапуз», «Ушастый нянь», «Frosch baby»), придбаних в торгівельній мережі супермаркетів м. Києва.Результати. Проведені через 21 день дослідження дозволили встановити розвиток сенсибілізації організму тварин дослідних груп, яких піддавали дії розчинів засобів для миття дитячого посуду «Аленка», «Карапуз», «Ушастый нянь», хоч ступінь вираженості її був різним. Показано, що більш виражені сенсибілізуючі властивості має розчин миючого засобу «Ушастый нянь», про що свідчить розвиток слабопозитивної аутосенсибілізації та позитивної сенсибілізації організму піддослідних тварин.Вплив на организм морських свинок миючих засобів «Аленка» та «Карапуз» для очищення дитячих виробів призводить до розвитку слабо- вираженої сенсибілізації, а при використанні розчину миючого засобу «Аленка» у тварин спостерігається ще і розвиток слабовираженої аутосенсибілізації організму.В групі, де застосовували розчин миючого засобу «Frosh baby», не було виявлено усилення дегрануляції базофільних гранулоцитів у присутності як тканинного антигена, так і гаптена, що свідчило про відсутність ауто- та сенсибілізації організму тварин цієї групи.
Keywords: засоби для миття дитячого посуду; сенсибілізація; аутосенсибілізація; гіперчутливість негайного типу