Breast cancer prevention in districts affected by the Chernobyl nuclear power plant accident beginning from child ages (Довкілля та здоров'я, 2021)
Назва статті: Профілактика раку молочної залози у районах, що постраждали від аварії на Чорнобильській атомній електростанції, починаючи з дитячого вікуМетою роботи була оцінка поширеності аллели ризику Т генетичного поліморфізму MTHFR:677 в групі дівчаток із Іванківського і Поліського районів, розташованих поблизу Чорнобильської зони відчуження, і варіантів поєднаного носійства алелі Т з алелями ризику інших генетичних поліморфізмів, що контролюють фолатний цикл.Методи. Імунохімічний, статистичний.Результати. Генетична схильність до ризику виникнення раку молочної залози проаналізовано в групі, що складалася з 251 дівчаток-підлітків. Виявлено носійство алелі Т поліморфізму MTHFR:С677Т у 142 дітей (56,6 %), при цьому гомозиготний варіант Т/Т зустрічався у 25 дівчаток, або в 10,0 % випадків. У 60 осіб, або у 23,9 % випадків, реєструвалася компаунд-гетерозиготність за алелями 677СТ/1298AС гену MTHFR.Висновки. Виявлені генетичні зміни фолатного циклу призводять до значного зниження активності метілентетрагідрофолатредуктази, і, відповідно, збільшення вмісту гомоцистеїну в крові, створюючи умови для розвитку онкологічних захворювань молочної залози. З огляду на високий рівень генетичної схильності, з урахуванням постійного впливу на організм радіоактивних елементів і продуктів їх розпаду, виникнення, як наслідок цього, серйозних порушень обміну речовин, необхідно виділяти групу ризику дітей стосовно ймовірності виникнення онкологічних захворювань молочної залози.
Keywords: фолатний цикл; алели ризику; рак молочної залози; дівчатка-підлітки; радіоактивно забруднені території