Визначення канцерогенного ризику здоров'ю від дії хлороформу питної води за інгаляційного та нашкірного надходження до організму з використанням спрощених розрахункових формул (Довкілля та здоров'я, 2021)
Мета роботи. Розробити спрощені формули розрахунку канцерогенного ризику для здоров’я за інгаляційного та нашкірного надходження хлороформу питної води в організм людини.Матеріалита методи. Середні добові дози за перорального, інгаляційного та нашкірного надходження хлороформу з питною водою в організм людини розраховували згідно з Р.2.1.10.1920-04 та МВ 2.2.4-122-2005. Розрахунок канцерогенних ризиків здійснювали з урахуванням добової дози надходження хімічної речовини протягом життя та фактора нахилу. Математичні розрахунки виконувались за допомогою пакета програм STATISTICA 10 portable.Основні результати. У розрахунках канцерогенних ризиків формули визначення середньої добової дози за інгаляційного та нашкірного шляхах надходження канцерогену в організм людини є більш складними у порівнянні з пероральним шляхом з додатковими розрахунками, довідковими величинами, коефіцієнтами тощо. Тому нами було розроблено спрощений метод його оцінки. Для опису залежності канцерогенного ризику за інгаляційного та нашкірного шляхів надходження від концентрації хлороформу, як пріоритетного серед інших хлорорганічних сполук у воді, було вибрано лінійні регресійні моделі. Оцінка отриманих результатів за значеннями коефіцієнтів кореляції (R, RI), критерію Фішера (F, pF) та похибок коефіцієнтів (p) показала, що обидві моделі були адекватними вихідним даним з дуже високим ступенем достовірності.Висновки. У результаті проведеного дослідження отримано рішення проблеми оцінки канцерогенного ризику здоров’ю від надходження хлороформу з питною водою інгаляційним та нашкірним шляхами за допомогою спрощених математичних формул лінійної залежності. Перевагою запропонованого методу рішення є швидкість та простота отримання значення індивідуального канцерогенного ризику для населення різних міст України за кожного шляху надходження в організм, виходячи з вмісту хлороформу у питній воді. Це дозволить застосувати оцінку ризиків для порівняльної оцінки впливу хлороформу питної води на різних територіях, у різні періоди часу до та після проведення профілактичних заходів, для порівняння ефективності впровадження нових технологічних процесів та устаткування тощо.
Keywords: канцерогеннй ризик; хлороформ; питна вода; інгаляційний та нашкірний шляхи; лінійні регресійні моделі