Сумарна альфа-активність та активність радону-222 у підземній воді в різних регіонах України (Довкілля та здоров'я, 2021)
Мета дослідження - провести аналіз результатів вимірювання сумарної альфа-активності та активності радону-222 в воді артезіанських свердловин для встановлення географічних регіонів України, які вимагають поглибленої уваги до оцінки радіоактивності підземних вод.Методи: емпіричні, аналітичні, радіометричні, спектрометричні, математичної статистики.Матеріали. Проведено статистичний аналіз результатів вимірювання сумарної альфа-активності та активності радону-222 в зразках води артезіанських свердловин 23 адміністративних областей України, досліджених протягом 2016 - 2020 рр.Результати. Аналіз результатів вимірювання сумарної альфа-активності та активності радону-222 в воді артезіанських свердловин показав їх істотну неоднорідність для різних регіонів України та зв'язок з геологічними особливостями місцевості. Представлено статистичний розподіл значень сумарної альфа-активності та активності радону-222 в зразках води, діаграми діапазону вимірюваних величин в межах областей України та між областями; результати вимірювань нанесено на гідрогеологічну карту України.Висновок: Величини сумарної альфа-активності та активності радону-222 свідчать про те, що ці показники є надзвичайно неоднорідними для території України і відображають геологічні особливості місцевості. Результати аналізу можуть бути корисними для вироблення рекомендацій колективним і індивідуальним споживачам води, власникам свердловин щодо необхідності більш детального вивчення вмісту природних радіонуклідів у джерелах води і застосування відповідних способів обробки (очищення) води для випадків невідповідності показників прийнятим нормативам. Показано, що для об'єктивного вивчення існуючого стану і досягнення прийнятної якості води, яку споживає населення, необхідна розробка стратегії радіаційного моніторингу якості підземних вод в країні.
Keywords: питна вода; радіонукліди; сумарна альфа-активність; радон-222; критерій індивідуальної дози