Comparative assessment of blood levels of homocysteine, hormones and minerals in children with different levels of physical growth living near the Chornobyl exclusion zone (Довкілля та здоров'я, 2021)
Назва статті : Порівняльна оцінка вмісту у крові гомоцистеїну, гормонів та мінералів у дітей з різним рівнем фізичного розвитку, які проживають поблизу Чорнобильської зони відчуженняМета дослідження: порівняльна оцінка вмісту у крові гомоцистеїну, гормонів і мінералів у дітей з різним рівнем фізичного розвитку, які проживають у населених пунктах поблизу Чорнобильської зони відчуження.Методи дослідження: інструментальний, лабораторний, математико-статистичний.Результати. У рамках виконання в Україні проектів Європейської комісії «Оздоровчі та екологічні програми, пов’язані з Чорнобильською зоною відчуження. Підготовка, навчання і координація проектів з охорони здоров’я» та Регіональної Ради Рон-Альп (Франція) обстежено 158 дітей (78 хлопчиків і 80 дівчаток) з Поліського району Київської області. Досліджувана територія донині залишається радіоактивно забрудненою після аварії на ЧАЕС. Показано, що інкорпорація 137Cs в організм негативно впливає на фізичний розвиток (ФР) дітей. Радіонукліди 137Cs викликають порушення клітинної енергетики, негативно впливають на гормоногенез щитоподібної залози. Встановлено достовірно високий рівень трийодтироніну вільного (Т3), паратиреоїдного гормону (ПТГ) і Р у підлітків з дисгармонійно низьким ФР порівняно з дітьми, які мають дисгармонійно високий ФР. Кореляційні зв’язки між показниками ФР, ендокринної системи та мінерального обміну, зареєстровані у групі обстежених дітей, відображають фізіологічну відповідь організму на пошкодження клітин, що пов’язане з впливом радіонуклідів 137Cs. Співставлення значень окремих метаболічних показників обміну речовин з референтними значеннями не завжди об’єктивно відображає тяжкість порушень обміну речовин. Для визначення порушень обміну речовин в умовах постійної інкорпорації радіонуклідів 137Cs в організмі дитини необхідно використовувати інформацію про зв’язки між декількома метаболічними показниками у групі дітей, які проживають на території, що постраждала від аварії на Чорнобильській атомній електростанції.
Keywords: гомоцистеїн; гормони; кальцій; фосфор; індекс Рорера; підлітки; радіоактивно забруднені території