Вплив законодавчих змін у сфері охорони здоров‘я щодо тютюнопаління на захворюваність та смертність від серцево-судинної патології серед населення України (Довкілля та здоров'я, 2021)
Серед факторів способу життя, що негативно впливають на здоров’я людини, у тому числі на показники дихальної, репродуктивної, травної та серцево-судинної систем, паління посідає одне з перших місць.Предметом дослідження був зв’язок між тютюнопалінням і захворюваністю, поширеністю та смертністю від серцево-судинних хвороб (ССХ) з урахуванням вікової структури української популяції. Ці захворювання були обрані як індикатор негативного впливу паління.Мета дослідження: виявлення трендів варіативності серцево-судинної патології серед населення під впливом активного та пасивного тютюнопаління, визначення ступеня зв’язку між цими показниками, а також оцінка причинно-наслідкових зв’язків.Матеріали та методи дослідження. Аналіз даних проведено на основі матеріалів офіційної державної статистики та власних ретроспективних даних генетичного моніторингу.Результати. В Україні від 2009 року чинне законодавство суттєво обмежує паління у громадських місцях. Очікувалося, що вищезазначені заходи, внаслідок зменшення інтенсивності паління, мали призвести до зменшення захворюваності (смертності) від ССХ протягом тривалого періоду після набрання чинності законодавчих змін. Частка курців в Україні (вік 12+) за 2013-2016 роки нижча на 17,4% (t=4,6; p
Keywords: спосіб життя; паління; профілактика серцево-судинних захворювань