Обґрунтування безпечного застосування дезінфекційного засобу «СТЕРІЗЕНТ» (Довкілля та здоров'я, 2021)
В умовах пандемії особливої актуальності набувають методи профілактики інфекційних захворювань, зокрема – використання дезінфекційних засобів (ДЗ), для переривання механізмів передачі збудників інфекцій. Різноманіття ДЗ, представлених на сучасному ринку, дозволяє обрати найбільш адекватні меті, умовам та способам їх застосування. Проте, основними критеріями вибору залишаються ефективність та безпека ДЗ як для людини, так і для довкілля. Тому особливу увагу викликають препарати, отримані методом електролізу (аноліти).Мета: визначити бактерицидну, віруліцидну та дріжджецидну активність препарату «СТЕРИЗЕНТ» виробництва Ізраїль відповідно до сучасних вимог та стандартів.Матеріали та методи. Дослідження специфічної активності ДЗ «СТЕРИЗЕНТ» проводились згідно з Наказом МОЗ України № 2024 від 03.09.2020 р. та відповідно до європейських стандартів. У кількісному суспензійному методі використовувались тест-культури та поживні середовища, рекомендовані Наказом № 2024 та стандартами EN 13727:2012+A2:2015 [3] і ДСТУ EN 13624: 2019 (EN 13624:2013, IDT). Віруліцидну активність досліджували на кишкових бактеріофагах Т2 и МS2. Токсикологічні дослідження проводилися на тваринах згідно з сучасними стандартами.Результати: було встановлено високу бактерицидну та дріжджецидну активність препарату «СТЕРИЗЕНТ» виробництва Ізраїль у нерозведеному вигляді з експозицією 30 с та 60 с для Escherichia coli K12 NCTC 10538 lg R >5,42, для Pseudomonas aeruginosa lg R >5,37; для Staphylococcus aureus lg R >5,34; для Candida albicans lg R >4,31. У дослідженні з бактеріофагами з експозицією 30 с логарифми редукції становили Т2 - >5,08, MS2 - >5,12. За параметрами гострої токсичності засіб «СТЕРИЗЕНТ» згідно з ГОСТ 12.1.007-76 з введенням у шлунок та нанесенням на шкіру належить до 4 класу - малонебезпечні речовини; з інгаляційним застосуванням у насичених концентраціях - до 3 класу, помірно небезпечні речовини. Препарат не виявляє сенсибілізуючої дії у рекомендованих режимах застосування.Висновки. Отримані результати дозволяють рекомендувати препарат «СТЕРИЗЕНТ» виробництва Ізраїль для широкого практичного застосування як високоефективний, один з найменш токсичних ДЗ.
Keywords: дезінфекційніі засоби; бактерії; гриби; віруси