До питання забезпечення безпечного лікарняного середовища (Довкілля та здоров'я, 2021)
Мета. Ідентифікувати основні групи виробничих небезпек лікарняного середовища та визначити їхню роль у формуванні безпеки медичного персоналу у закладах охорони здоров’я (ЗОЗ).Матеріали і методи. При проведенні дослідження використано бібліосемантичний, анкетно-опитувальний, гігієнічні та статистичні методи.Результати досліджень. У ході своєї трудової діяльності медичні працівники зазнають ризику негативного впливу біологічних, психофізіологічних, хімічних, фізичних та соціальних шкідливих і небезпечних чинників. Провідними несприятливими виробничими чинниками у роботі медичного персоналу є біологічні та психофізіологічні.Несприятливі виробничі чинники лікарняного середовища не впливають на медпрацівника ізольовано, а чинять комплексну, комбіновану або поєднану дію, а їхня пріоритетність варіює залежно від специфіки медичної спеціальності.В умовах пандемії COVID-19 зростає ризик негативного впливу факторів виробничого середовища на працівників ЗОЗ. Зокрема збільшується, ризик зараження збудниками інфекційних захворювань, ростуть робоче навантаження, психоемоційна напруженість, тривалість використання засобів індивідуального захисту та частота контакту з дезінфікувальними розчинами, ймовірність насильства, переслідувань, стигматизації, дискримінації, пов’язаних з професійною приналежністю персоналу ЗОЗ.Відсутність культури безпеки є одним з найважливіших механізмів запуску та реалізації небезпек лікарняного середовища і саме створення позитивної практики культури безпеки на робочому місці здатне значно знизити ризики реалізації потенційних небезпек, які є у ЗОЗ.Висновки. Ідентифікація небезпек лікарняного середовища з формуванням комплексного розуміння їхнього значення для забезпечення безпеки медичного персоналу є актуальним завданням для сучасної медичної науки та дозволить обґрунтовано розробляти заходи спрямовані на забезпечення безпечного лікарняного середовища.
Keywords: безпечне лікарняне середовище; безпека медичного персоналу; небезпечні та шкідливі виробничі фактори