Folate cycle genetics, level of homocysteine, thyroid and pituitary hormones in the blood among the children from the districts bordering the Chornobyl exclusion zone (Довкілля та здоров'я, 2021)
Назва: Генетика фолатного циклу, рівень гомоцистеїну, гормонів щитоподібної залози та гіпофіза у крови у дітей із районів, які межують з Чорнобильською зоною відчуження.Метою роботи було визначення взаємозв'язку між станом генетичного апарату фолатного циклу, змістом гомоцистеїну, гормонів щитоподібної залози та аденогіпофіза у крови дітей із Іванківського і Поліського районів Київської області, які межують з Чорнобильською зоною відчуження (ЧЗВ).Методи. Імунохімічний, генетичний, статистичний.Результати. У 158 дітей з Поліського району та 178 дітей із Іванківського визначався зміст у крови гомоцистеїну (Нсy), тиреотропного гормону гіпофіза (ТТГ), вільного трийодтироніну (Т3), вільного тироксину (Т4), також оцінювався стан генетичної системи фолатного циклу (ФЦ). Середній вік обстежених склав (15,2 ± 0,9) років (95% ДІ 15,0-15,4 років). З урахуванням генотипів ФЦ було сформовано генетичні підгрупи, засновані на 100% представництві одного конкретного генотипу. Лабораторне обстеження проведено двічі: у квітні і грудні 2015 року (до і після пожеж у ЧЗВ). Встановлено, що у загальній групі дітей, а також у більшості аналізованих генетичних підгруп рівень Нсy і гормонів щитоподібної залози (ЩЗ) у дітей із Іванківського району був достовірно вищим, ніж у дітей із Поліського. При цьому у загальній групі, а також в більшості генетичних підгруп дітей з Іванківського району між Нсy і ТТГ виявленио прямий кореляційний зв'язок, який був відсутнім у дітей із Поліського району. Рівень Нсy у крови дітей обох районів був достовірно вищим у підгрупі, що містить тільки гомозиготні варіанти алелі Т генетичного поліморфізму MTHFR:677 порівняно з підгрупами, що містять нейтральні алелі цього ж поліморфізму. При цьому були відсутні відмінності щодо ТТГ, Т3 і Т4.Висновки. Проведений аналіз дозволив встановити синхронну реакцію метаболічних циклів, що забезпечують обмін Нсy і гормонів ЩЗ в організмі підлітків незалежно від генотипів ФЦ. Кореляційний аналіз, а також результати статистичного аналізу свідчать про те, що підвищення рівня Нсy у крови дітей індукувало синтез ТТГ і Т3. Отримані результати свідчать про тісний зв'язок між гормоногенезом ЩЗ і обміном сірковмісних амінокислот метіоніну і Нсy. Найбільш імовірною причиною підвищення рівня Нсy і внаслідок цього гормонів гіпофізарно-тиреоїдної осі у крови дітей із районів, що межують з ЧЗВ, є пожежі лісу, який містить довгоживучі радіоактивні елементи.
Keywords: гомоцистеїн; фолатний цикл; генетичні підгрупи; гормони щитоподібної залози і гіпофіза; підлітки; радіоактивно забруднені території