Захворюваність на непухлинні хвороби, інвалідність, смертність дорослого населення радіоактивно забруднених територій України. епідеміологічні дослідження протягом 1988-2016 років (Довкілля та здоров'я, 2021)
Мета. Надати комплексну характеристику змін стану здоров’я дорослого населення радіоактивно забруднених територій України залежно від статі та віку на дату аварії на ЧАЕС на основі когортних епідеміологічних досліджень після аварії.Матеріали та методи. Епідеміологічний аналіз захворюваності на непухлинні хвороби, інвалідності, смертності мешканців радіоактивно забруднених територій віком 18-60 років на дату аварії на ЧАЕС (65189 осіб) проводився протягом 1988-2016 років за п’ятирічними періодами спостереження та за вісьмома класами МКХ-10. Використано методи математичного та статистичного аналізу.Результати. У результаті епідеміологічного дослідження протягом 1988-2016 років у мешканців радіоактивно забруднених територій вперше виявлено 90590 (100%) випадків непухлинних захворювань (серед чоловіків - 34,94%, серед жінок - 65,06%), інвалідності - 11 153 (100%) (відповідно 38,22% та 61,7%), смертності - 11586 (100%) (відповідно 50,42% та 49,58%). Найбільше постраждалі хворіли на нозологічні форми органів дихання, системи кровообігу та травлення, які становили разом 67,43% у структурі захворюваності на непухлинні хвороби. Основними чинниками інвалідизації були хвороби системи кровообігу, ендокринної та нервової систем (87,92%), смертності - хвороби системи кровообігу (89,49%). Встановлено гендерну залежність розвитку захворюваності на непухлинні хвороби, інвалідизації та смертності через них. У жінок показники захворюваності (116,08ID/103 люд.-років спостереження) та інвалідності (13,57ID/103 люд.-років) достовірно перевищували показники у чоловіків (86,57 та 11,65ID/103 люд.-років відповідно). Проте у чоловіків вищою була смертність (16,01ID/103 люд.-років проти 11,32ID/103 люд.-років). Зміни рівнів захворюваності на непухлинні хвороби, інвалідності та смертності через них протягом усього періоду спостереження характеризувалися розбіжністю векторів: захворюваність знижувалася, а інвалідність та смертність водночас зростали. Перехрестя динамік розвитку захворюваності на непухлинні хвороби з інвалідністю та смертністю через ці захворювання виявлено у 2008-2012 роках.Висновки1. У мешканців радіоактивно забруднених територій віком 18-60 років на дату аварії на ЧАЕС протягом 1988-2016 років епідеміологічного спостереження захворюваність на непухлинні хвороби формувалася в основному внаслідок значного розвитку хвороб органів дихання, системи кровообігу та травлення (67,43%). Основними причинами інвалідності були непухлинні хвороби систем кровообігу, ендокринної та нервової (87,92%), а смертності - хвороби системи кровообігу (89,49%).2. Встановлено гендерну залежність розвитку захворюваності на непухлинні хвороби, інвалідизації та смертності мешканців радіоактивно забруднених територій за тридцятирічний період спостереження. Хвороби системи кровообігу були основною причиною інвалідності та смертності. У чоловіків інвалідність та смертність були спричинені також розладами психіки та поведінки, хворобами органів дихання, травлення, у жінок - хворобами нервової та сечостатевої систем.3. У мешканців радіоактивно забруднених територій незалежно від статі за роки спостереження встановлено особливість розвитку захворюваності на непухлинні хвороби, інвалідності та смертності через них, яка полягає у значному зниженні частоти прояву хвороб у 2008-2016 роках, що зумовлено зростанням інвалідності та смертності потерпілих порівняно з попередніми роками.4. Актуальним є продовження епідеміологічних досліджень стану здоров’я мешканців РЗТ (захворюваності на не пухлинні хвороби, інвалідності та смертності) для визначення впливу радіаційного опромінення на розвиток основних форм непухлинних захворювань.
Keywords: радіація; доросле населення; непухлинні хвороби; захворюваність; інвалідність; смертність