Природна смерть працівників на робочому місці в Україні у динаміці 2015-2020 років (Довкілля та здоров'я, 2021)
В Україні за останні роки відзначається поступове зниження виробничого травматизму, але поглиблений аналіз даних свідчить, що статистичні показники недостатньо розкривають складність існуючої ситуації щодо формування кількості травм на виробництві та якості їх обліку та реєстрації, особливо у випадках раптової смерті (РС) на робочому місці. Згідно з Постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 337 «ПОРЯДОК розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» (зі змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1 від 05.01.2021 р.) було внесено зміни (ст. 52 п. 6, п. 7, п. 8) до обставин, за яких нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння), випадки раптової смерті визнаються пов’язаними з виробництвом.Мета дослідження - виявлення закономірностей поширеності природної смерті (ПС) на робочому місці працівників за 2015-2020 роки в Україні.Матеріали та методи дослідження. За даними Держкомстату України та Державної служби України з питань праці проведено аналіз природній смерті працівників на робочому місці у динаміці спостереження за 2015- 2020 роки за видами економічної діяльності, професіями, причинами виникнення та визначено шляхи покращання їх обліку. Статистичні дані оцінювалися за допомогою ранжування, методами загальновизнаного статистичного аналізу.Результати дослідження та їх обговорення. Кількість нещасних випадків (НВ) на виробництві, які реєструються та визнаються страховими випадками, від 2015 до 2019 року скоротилася з 4260 до 3876 (на 9,0%), а кількість смертельно травмованих збільшилася з 375 до 422 осіб (на 11,1%). 2020 року кількість НВ збільшилася до 6121 (на 30,4%), а зі смертельним наслідком – до 653 (на 42,5%) переважно за рахунок хвороб органів кровообігу та COVID-19. Останніми роками відзначається збільшення випадків раптової смерті (РС) та «омолодження» контингенту працівників. Проблема природної смерті є актуальною в усьому світі і, за даними ВООЗ, становить 5-7%. Серед осіб, померлих внаслідок природної смерті, значну частку становлять молоді особи віком 20-39 років, переважно за рахунок хвороб органів кровообігу та COVID-19. Встановлено, що у динаміці 2015-2020 років в Україні зареєстровано 4861 випадок ПС на робочому місці, що становить 8,0-16,2 на 100 тис. працівників та 27,2-55,0 на 100 тис. населення, що працює у шкідливих та небезпечних умовах, порівняно з 5,3 та 14,1 у 2012 р. Проведений аналіз випадків ПС щодо статі, віку та стажу роботи свідчить, що понад 77,0% – це особи чоловічої статті віком від 20 до 60 років. Розподіл випадків ПС на робочому місці в Україні за галузями виробництва свідчить, що основними є соціально-культурна сфера (30,0-55,2%), транспорт (16%), машинобудування та металургійна промисловість (10,5-6,6%), вугільна та гірничовидобувна промисловість (4,2-2,4%). Детально проаналізовано випадки ПС на робочих місцях від хвороб системи кровообігу працівників соціальної сфери, транспорту, шахтарів вугільних шахт. Запропоновано методи профілактики ПС на робочому місці.Висновки. 1. Проблема природної смерті на робочому місті потребує додаткового законодавчого врегулювання щодо визначення обставин настання смерті, що пов’язана з умовами праці або з особливостями виробничого процесу.2. Найчастіше випадки ПС на робочому місці в Україні реєструються серед працівників соціально-культурної сфери (30,0-55,2%), транспорту (16%), машинобудування та металургійної промисловості (10,5-6,6%), будівництва та шляхобудівництва, агропромислового комплексу, вугільної та гірничовидобувної промисловості (4,2-2,4%).3. Основними причинами ПС працівників були хвороби системи кровообігу (гостра серцева-судинна недостатність (інфаркт, інсульт), ішемічна хвороба серця, серцево-легенева недостатність на тлі нервово-емоційної напруги, недостатності сну, наявності складного графіка роботи (добові, 12-годинні, нічні зміни, що потребує окремого вивчення причинно-наслідкових зв’язків) та впливу несприятливих факторів виробничого середовища.4. Профілактика ПС перебуває у царині відновлення системи надання медико-санітарної допомоги працівникам, підвищення якості профілактичних медичних оглядів, передзмінного контролю, професійного добору.
Keywords: природна смерть на робочому місці; серцева недостатність; галузі виробництва