Оцінка перорального надходження нітратів з питною водою для різних верств населення Житомирської області (Довкілля та здоров'я, 2022)
Мета роботи - оцінити ступінь ризику для здоров’я сільського населення різного віку за постійного надходження нітратів з питною водою.Матеріали та методи досліджень. Доослідження проходили на сільських селітебних територіях Житомирської області і є частиною науково-дослідної роботи у контексті стійкого розвитку». Зразки питної води відбирали з громадських і приватних джерел нецентралізованого водопостачання: колодязів, свердловин та природних джерел. Всього було відібрано 549 проб води. Під час виконання досліджень використовували такі загальнонаукові методи як: аналітичний, польовий, лабораторний та статистичний.Результати дослідження. Серед досліджених районів найбільше перевищення середнього вмісту нітратів зафіксовано у воді сільських населених пунктів Бердичівського району. Оцінка ризику показала, що найбільш чутливою групою населення до дії нітратів є діти 0-10 років, а серед дорослого населення жінки виявились більш уразливими до нітратів, ніж чоловіки. Доведено значні кореляційні зв’язки між перевищенням вмісту нітратів у воді та онкозахворюваннями серед дорослого та дитячого населення Бердичівського району.Висновки. Доведено, що при постійному пероральному надходженні нітратів з питною водою спостерігається виникнення шкідливих впливів на здоров’я сільського населення, яке за чутливістю до їх дії розподілялось наступним чином: діти 0-10 років > дорослі жінки > дорослі чоловіки > підлітки. Враховуючи отримані результати, необхідно проводити постійний моніторинг якості питної води джерел нецентралізованого водопостачання сільських населених пунктів та інформувати сільське населення про якість води та вплив її домішок на здоров’я людини.
Keywords: питна вода; джерела нецентралізованого водопостачання; сільські населені пункти; нітрати; ризик; здоров’я населення