Визначення гістаміну у рибі та рибопродуктах: валідація фотометричного методу (Довкілля та здоров'я, 2022)
Актуальність. Одним із показників, що характеризує безпечність риби та рибних продуктів, є вміст гістаміну, який у великих концентраціях викликає ряд захворювань, що призводять навіть до летальних наслідків. Тому вибір або розробка простого та недорогого методу визначення вмісту гістаміну у рибі та рибних продуктах є актуальною.Мета роботи - підтвердити ефективність фотометричного методу визначення гістаміну у рибі та рибопродуктах шляхом отримання та аналізу валідаційних характеристик.Результати: За результатами проведення валідації обґрунтовано та експериментально доведено, що фотометрична методика кількісного визначення гістаміну може бути коректно відтворена і придатна для контролю якості вимірювань. Найбільш прийнятні результати отримано для концентрацій гістаміну в діапазоні від 50,0 ± 0,1 до 200,0 ± 0,05 мг/кг. Для менших концентрацій гістаміну характерний більший відсоток сумарної невизначеності, хоча вона також знаходиться в межах допустимих значень.Висновки: оцінка отриманих валідаційних характеристик свідчить, що дана методика може використовуватись для кількісного визначення вмісту гістаміну у рибі та рибних продуктах і не поступається за точністю та правильністю методам високоефективної рідинної хроматографії.
Keywords: гістамін; декарбоксилювання; біогенний амін; фотометричний метод; валідація; збіжність; відтворюваність