Обґрунтування гігієнічного нормативу кратності повітрообміну у медичних приміщеннях амбулаторій, вбудованих у житлові будинки, для збереження та зміцнення здоров’я медиків (Довкілля та здоров'я, 2022)
Мета роботи: Обґрунтування гігієнічного нормативу кратності повітрообміну у медичних приміщеннях лікарів закладів охорони здоров’я (ЗОЗ) амбулаторного типу, вбудованих у житлові будинки, для збереження та зміцнення здоров’я медичних працівників.Матеріали та методи. У роботі використано аналітичний метод (нормативна база санітарного та містобудівного законодавства, розробка гігієнічного нормативу розрахунковим способом). Розрахунок показника повітрообміну для робочих місць сімейних лікарів вбудованих закладів охорони здоров’я проводився згідно з ДБН В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція та кондиціювання».Результати дослідження. Розрахунок показника повітрообміну для робочих місць лікарів вбудованих у житлові будинки ЗОЗ проводився згідно з ДБН В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція та кондиціювання» (Додаток Х (обов’язковий) «Мінімальна витрата зовнішнього повітря») та відповідними формулами.Для проведення розрахунку повітрообміну у приміщеннях лікарів було враховано: категорію робіт лікарів амбулаторної медичної практики, яка відноситься до легких фізичних (офісних) робіт з І категорією; кількість медпрацівників, що одночасно перебувають на робочих місцях, та потенційна кількість відвідувачів (2 особи – лікар і пацієнт; 3 особи – лікар, медсестра і пацієнт/або лікар, пацієнт і супроводжуюча пацієнта особа; 4 особи – лікар, медсестра, пацієнт і супроводжуюча пацієнта особа); мінімальні витрати повітря на 1 людину - 60 м3/годину; нормативні розміри площі медичного приміщення (12 м², 18 м²) та різні типи житлової забудови з висотою приміщення 2,5 м та 3 м.На підставі проведеного гігієнічного дослідження умов розміщення сучасних ЗОЗ, вбудованих у житлові будинки, обґрунтовано нормативи оптимальної кратності повітрообміну у К=6,44 та К=8,40 у медичних приміщеннях лікарів з різними розмірами та урахуванням кількості одночасно перебуваючих осіб на заміну чинного нормативу К=1 (ДБН В.2.2-10-2001 «Заклади охорони здоров’я»).З метою забезпечення збереження здоров’я медпрацівників і пацієнтів та створення належних санітарно-гігієнічних та протиепідемічних умов праці персоналу вбудовані у житлові будинки ЗОЗ потребують обладнання механічною припливно-витяжною вентиляцією за новими обґрунтованими нормативами кратності повітрообміну для медичних приміщень.
Keywords: заклади охорони здоров’я амбулаторного типу; вбудовані у житлові будинки; медичні приміщення різних розмірів та різних типів забудови; показник кратності повітрообміну; здоров’я медиків та пацієнтів