Особливості імунної відповіді організму піддослідних тварин на дію мийних засобів на основі аніонних поверхнево-активних речовин, призначених для догляду за дитячим посудом (Довкілля та здоров'я, 2022)
Мета роботи – оцінити вплив мийних засобів на основі аніонних ПАР, призначених для догляду за посудом для дітей, на показники імунної системи організму піддослідних тварин.Матеріали та методи. Вплив водних розчинів мийних засобів «Аленка», «Карапуз», «Ушастый нянь», «Frosch baby» на показники імунної системи вивчали впродовж 21 доби в експерименті на мурчаках. Визначали число Т- і В-лімфоцитів, кількості нейтрофільних гранулоцитів та активних фагоцитів у крові піддослідних тварин; вивчали реакцію преципітації циркулюючих імунних комплексів розчином поліетиленгліколю 6000. Застосовували методи статистичної обробки результатів медико-біологічних досліджень.Результати. Отримані результати показали, що епікутанна дія усіх досліджених мийних засобів для дитячого посуду здатна викликати імуномодулюючі ефекти в організмі мурчаків. Зміни найбільшої кількості показників імунної системи, які охоплювали усі ланки, відбувалися за дії мийного засобу «Ушастый нянь». Найменш виражені зміни відбувалися під впливом мийного засобу «Frosh baby» і вони охоплювали лише показники неспецифічної резистентності організму дослідних тварин. Виявлене зменшення функціональної активності нейтрофільних гранулоцитів, яке спостерігалося у тварин усіх піддослідних груп може свідчити про зниження захисних функцій організму мурчаків.
Keywords: засоби для миття дитячого посуду; аніонні поверхнево-активні речовини; показники імунної системи; піддослідні тварини