Ретроспективний порівняльний аналіз фізичного розвитку дітей середнього шкільного віку (Довкілля та здоров'я, 2022)
Мета роботи – визначити морфологічні показники школярів 12-річного віку м. Львова, встановити різницю між антропометричними параметрами дитячої популяції з інших великих міст України, а також оцінити тенденції у змінах фізичного розвитку за багаторічний період.Матеріали та методи. Відповідно до загальноприйнятих методів антропометрії обстежено школярів 12-и років, які навчаються в загальноосвітніх навчальних закладах м. Львова. Всього було охоплено 348 дітей, з них 172 хлопчика та 176 дівчаток.Результати. Виявлено гендерні особливості морфофункціонального розвитку школярів 12-річного віку у великих містах України, які відображають активну ендокринну перебудову організму дітей, що перш за все властиве показникам дівчаток. Встановлено, що деякі антропометричні параметри, як у хлопчиків так і у дівчаток, достовірно вищі (р
Keywords: фізичний розвиток; маса тіла; довжина тіла; обвід грудної клітки