Homocysteine, pituitary and thyroid hormones in children with different physical growth levels after forest fires in the Chernobyl exclusion zone (Довкілля та здоров'я, 2022)
Назва статті : Гомоцистеїн, гормони гіпофіза та щитовидної залози у дітей з різним рівнем фізичного розвитку після лісових пожеж у Чорнобильській зоні відчуження.Мета дослідження: порівняльна оцінка рівня гомоцистеїну, гормонів гіпофіза і щитовидної залози в крові у дітей з різним рівнем фізичного розвитку до і після лісових пожеж у Чорнобильській зоні відчуження (ЧЗВ) в 2015 році.Методи дослідження. Імунохімічний, інструментальний, математико-статистичний.Результати. Аналіз динаміки показників проведено у 336 підлітків Поліського та Іванківського районів Київської області. Виявлено зв'язок між гомоцистеїном (Нсу), гормонами гіпофізарно-тиреоїдної осі і фізичним розвитком дітей. У підлітків Іванківського району встановлено достовірно більш високий рівень Нсу у порівнянні з дітьми з Поліського району. Основною причиною підвищення Нсу в крові підлітків слід вважати лісові пожежі навесні та влітку 2015 року в ЧЗВ. Підвищений рівень Т3 в периферичних тканинах, індукований Нсy і ТТГ, сприяв зменшенню значень індексу фізичного розвитку. У групі дітей дисгармонійного високого фізичного розвитку реєструвалося недостатнє утворення Т3 в периферичних тканинах, у зв'язку зі зниженням інтенсивності процесу дейодування Т4.
Keywords: гомоцистеїн; гормони гіпофіза і щитовидної залози; фізичний розвиток; підлітки; лісові пожежі; Чорнобильська зона відчуження