Оцінка токсичності та механізму дії на організм лікарського засобу– похідного камфорної кислоти (Довкілля та здоров'я, 2022)
Лікарські засоби, їх активні інгредієнти в умовах виробництва та фармацевтичні відходи при потраплянні в об’єкти довкілля можуть бути небезпечними для здоров’я людини. Токсикологічна експертиза дозволяє прогнозувати ризик їх несприятливої дії на організм з визначенням пріоритетних критеріїв шкідливості.Мета роботи: визначення можливих токсичних ефектів та механізму їх формування за різних умов експозиції оригінального антидіабетичного засобу на основі похідного камфорної кислоти – Діакамфу (ДКМФ).Методи. Особливості впливу ДКМФ на організм вивчали в умовах гострого, підгострого та хронічного експериментів за різних шляхів його введення тваринам за показниками, які характеризують стан організму в цілому та окремих органів та систем, у тому числі прооксидантно-антиоксидантної та імунної систем. В окремих серіях експериментів досліджували його можливу алергізуючу та мутагенну дію.Результати. Дослідження показали, що ДКМФ є практично нетоксичним за критерієм гострої токсичності, не кумулює, не має місцево-подразнюючої, мутагенної та алергізуючої дії, але здатний до шкірної резорбції. Несприятливий вплив ДКМФ на організм за умов перорального та інгаляційного наджодження реалізується шляхом порушення прооксидантно-антиоксидантного балансу та клітинних компонентів імунологічної резистентності. Визначено високу чутливість легенів до інгаляційного впливу ДКМФ, зважаючи на посилення вільнорадикального окиснення в тканині органу на тлі послаблення антиоксидантної системи та зниження функціонального резерву нейтрофілів, що виявляється в період післядії.Висновки. З урахуванням механізму токсичної дії обгунтувано гранично допустиму концентрацію ДКМФ у повітрі робочої зони на рівні 0,4 мг/м3, ІІ клас небезпеки.
Keywords: антидіабетичний засіб – похідне камфорної кислоти; токсичність; механізм токсичної дії