Гігієнічно-епідеміологічна оцінка мікологічної контамінації повітря житлових та громадських приміщень (Довкілля та здоров'я, 2022)
Мета роботи: аналіз мікробіологічної контамінації повітря житлових і громадських приміщень та визначення вмісту плісеневих грибів.Матеріали та методи: Для обстеження повітря житлових (60) та громадських (63) приміщень за мікробіологічними показниками (кількість грибів та бактерій) використовували прилад Saml'air Lite виробництва AES CHEMUNEX, Франція. Були використані живильні середовища: щільне живильне середовище поживний агар та щільне живильне середовище агар Сабуро з глюкозою і хлорамфеніколом. Отриману середньоарифметичну кількість колоній в кожному приміщенні перераховували на 1 м3 повітря.Статистичну обробку отриманих результатів здійснювали з використанням програми STATISTICA 8, програми Microsoft Exel.Результати досліджень: Досліджено мікробіологічну, в тому числі мікологічну, контамінацію повітря приміщень. У житлових приміщеннях без видимих ознак біопошкоджень виділено в середньому 205 КУО/м3 мікроскопічних грибів та 1073 КУО/м3 мезофільно аеробних та факультативно анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ), що було в 8,9 раза та в 2,5 раза (відповідно) менше, ніж у приміщеннях з біопошкодженнями, де кількість мікроскопічних грибів становила 1824 КУО/м3, а МАФАМ - 2730 КУО/м3. Встановлено, що повітря в приміщеннях обстежених дитячих закладів в 45,7% випадків було віднесено до «умовно чистого» (від 200 до 500 КУО/м3 плісеневих грибів), до повітря «сильно забрудненого» було віднесено 40,0%. У приміщеннях офісів до «умовно чистого» повітря за рівнем контамінації пліснявими грибами було віднесено 61,5%.У повітряному середовищі «заражених квартир» відмічено наявність кількості грибів: Aspergillus sрр. в 7,3 раза (з 11±1 до 80±3 КУО/м3), Сladosporium sрр. - в 18,9 раза (з 28±3 до 530±24 КУО/м3), Penicillium sрр. - в 5,2 раза (з 212±14 до 1100±80 КУО/м3), Mucor spр. - в 5,4 раза (з 13±2 до 70±4 КУО/м3), Acremonium sрр. - в 4,8 раза (з 25±3 до 120±10 КУО/м3) та Fusarium sрp. – в 4,3 раза (з 21±1 до 90±5 КУО/м3) більше порівняно з приміщеннями без видимих ознак забруднення мікроскопічними грибами.Висновок. За результатами проведених досліджень встановлено, що у повітрі житлових та громадських приміщень виявлено перевищення безпечного рівня кількості плісеневих грибів в 40 % випадків.
Keywords: повітря; приміщення; мікологічна контамінація; мікроскопічні гриби