Genetic control of homocysteine metabolism in children living near the chоrnobyl exclusion zone (Довкілля та здоров'я, 2022)
Назва українською:Генетичний контроль обміну гомоцистеїну у дітей, які проживають поблизу Чорнобильської зони відчуженняМета дослідження: визначити участь генів фолатного циклу у виникненні гіпергомоцистеїнемії у дітей Іванківського району Київської області через 35 років після аварії на Чорнобильській атомній електростанції.Методи дослідження. Імунохімічний, математико-статистичний.Результати. Визначено рівні гомоцистеїну у 217 дітей віком 12-17 років з Іванківського району Київської області, а також генетичні поліморфізми фолатного циклу. Перевищення гомоцистеїну в крові понад 10 мкмоль/л (стан гіпергомоцистеїнемії) виявлено у 65,44 % (142 із 217) обстежених, серед хлопчиків – 69,79 % (67 із 96), серед дівчаток – 61,98 % (75 із 121). Найбільша питома вага випадків гіпергомоцистеїнемії зареєстрована в підгрупі дітей з базовим поліморфізмом MTHFR:677TТ – 94,44 % випадків. У більшості випадків гіпергомоцистеїнемія у дітей була пов'язана із зовнішньосередовищним фактором, що включає радіоактивні елементи та продукти їх розпаду. Система профілактики гіпергомоцистеїнемії та її наслідків у дітей, які проживають в районах, які постраждали від аварії на Чорнобильській атомній електростанції, має включати регулярний контроль за вмістом радіонуклідів в організмі дітей та продуктах харчування місцевого виробництва, вмістом гомоцистеїну в крові та оцінку стану генів фолатного циклу.
Keywords: гомоцистеїн; підлітки; радіонукліди; Чорнобильська зона відчуження