Оцінка потенційної токсичності мийно-дезінфекційних засобів на культурі клітин in vitro (Довкілля та здоров'я, 2022)
Мийно-дезінфекційні (МДЗ) засоби сьогодні широко застосовуються в різних сферах діяльності людини для очищення поверхонь, обладнання, інструментів з одночасним знищенням збудників інфекційних хвороб. У якості діючої речовини вони, як і дезінфекційні засоби, містять різні хімічні сполуки, що володіють антимікробними, противірусними та протигрибковими властивостями. Для встановлення безпечності цих речовин поряд з токсикологічними дослідженнями на тваринах проводять досліди на альтернативних тест-системах in vitro, зокрема на культурі клітин, що дозволяє в короткі терміни оцінити та прогнозувати потенційну токсичність МДЗ для організму людини та інших живих істот.Мета – оцінити потенційну небезпечність мийно-дезінфекційних засобів для людини за визначенням їх цитотоксичної дії в дослідах на культурі клітин in vitro.Матеріали та методи. Виконано дослідження з оцінки цитотоксичної дії МДЗ: «Біоблиск», «Блиск Плюс» та «Блиск» (виробник ПП «ГІГІЄНІКС», Польща) на культурі клітин недрібноклітинного раку легень людини (лінія А-549) за допомогою цитохімічних методів: МТТ-тест з метилтетразолієм блакитним та СРБ-тест з барвником сульфородаміном Б.Результати. Встановлено, що МДЗ чинили виражену цитотоксичну дію на клітини А-549 у концентрації 1,0% від нативного розчину. Найменші концентрації МДЗ 0,03% і 0,015% не мали токсичного впливу на клітини. За допомогою пробіт-аналізу на основі отриманих результатів розраховано значення LC50: для засобу «Біоблиск» - 0,15% (МТТ-тест) і 0,15% (СРБ-тест); для засобу «Блиск Плюс» LC50 - 0,25 % (МТТ-тест) і 0,2% (СРБ-тест); для «Блиск» - 0,2 % (МТТ-тест і СРБ-тест). Значення LC50 для МДЗ виявились у 10 разів меншими ніж рекомендовані мінімальні концентрації робочих розчинів.Висновки. Отримані дані свідчать, що цитотоксична дія МДЗ на клітини А-549 проявлялась впливом на функцію мітохондрій, процес синтезу білка та проліферацію. Виразність цитотоксичної дії досліджуваних засобів залежала від їх хімічного складу, концентрації в інкубаційному середовищі. Розраховані значення LC50 для МДЗ вказують на їх можливу небезпеку для органів дихання, тому при застосуванні потребують відповідних засобів захисту.
Keywords: мийно-дезінфекційні засоби; цитотоксичність; культура клітин