Медико-статистичний аналіз структури онкозахворюваності населення в містах промислового видобування урану (Довкілля та здоров'я, 2022)
Мета дослідження: вивчення структури онкозахворюваності у населення України, яке живе у місцях промислового видобування урану.Матеріали та методи. Науковою базою дослідження обрано місто Кропивницький та Кіровоградська область. У Кропивницькому видобувають уранову сировину, яка транспортується у Жовті Води, єдине в Україні місто, де здійснюється первинне збагачення урану. Для аналізу екологічної та радіаційної ситуації у Кропивницькому та Кіровоградській області використано дані спостережень захворюваності обласного центру медичної статистики, звітів Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру та матеріалів «Комплексної програми охорони навколишнього природного середовища у Кіровоградській області на 2016-2020 роки».Результати дослідження. Дослідження показали, що концентрація радону у повітрі житлових будинків, особливо одноповерхових, часто перевищує допустимий рівень, встановлений для працівників уранових копалень. Також не меншим є шкідливий вплив на організм людини уран. Підприємства видобувають уранову руду, проводять її первинну переробку, а його шахти проходять просто під житловими масивами. У повітрі радон швидко розчиняється, проте накопичується у закритих, підвальних приміщеннях. Таким чином, було встановлено, що основну дозу людина отримує в приміщеннях, де міський мешканець проводить 80 % свого часу. Вміст радону в повітрі приміщень визначається специфікою геологічної будови місцевості, розташуванням на її території масивів гірських порід з високим вмістом урану.Висновки. Встановлені показники Кіровоградської області висвітлюють наслідки впливу радіації на структурі онкологічних захворювань. Велика кількість будинків у Кропивницькому зведені з будівельних матеріалів, які містять граніт з підвищеним вмістом радону та урану, які негативно впливають на здоров’я мешканців міста та області. Кропивницький входить до трійки міст України з найвищим показником смертності від раку. Одна з причин – радон, газ без кольору, запаху та смаку, який виділяється з розломів земної кори та суттєво впливає на утворення ракових пухлин.
Keywords: радон; уран; злоякісні новоутворення; онкологічні захворювання; здоров’я людини