Аналітичний огляд результатів моніторингових епідеміологічних досліджень та інфекційної захворюваності у Кіровоградській області (Довкілля та здоров'я, 2022)
Мета дослідження: розробка підходів до вдосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення моніторингових епідеміологічних досліджень та інфекційної захворюваності в діяльності установ сфери громадського здоров’я.Матеріали та методи: Дослідження проводились на основі ретроспективного розгляду довгострокових моніторингових епідеміологічних спостережень за інфекційною захворюваністю та показниками мікробіологічного і хімічного забруднення факторів довкілля, виконаних державною установою «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України». При цьому було використано такі методи: діалектичний – для визначення сутності інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності установ сфери громадського здоров’я; функціональний, порівняльний аналіз – для проведення аналізу діяльності державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України»; модельний, комплексний підходи – для розробки моделі інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності установ сфери громадського здоров’я та заходів з її впровадження на практиці; методи статистичного аналізу – для визначення особливостей досліджень об’єктів навколишнього середовища та динаміки інфекційної захворюваності населення.Результати дослідження. За даними моніторингових спостережень об’єктів довкілля у лікувально-профілактичних закладах, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, закладах соціального забезпечення Кіровоградської області за 2020 рік за даними 4196 досліджень було встановлено, що майже 15% з них не відповідають вимогам нормативних документів. При цьому мікробіологічні дослідження складалися з 1207 проб та вимірювань, з яких невідповідними були 117 проб (9,7%), санітарно-хімічні дослідження становили 2989 проб, з яких 146 проб були невідповідними (4,9%) з перевищенням допустимих норм. Найбільшу кількість проб, що не відповідають нормативним документам і являють небезпеку для здоров’я людини, було виявлено у воді питній нецентралізованого водопостачання – 77 проб. Аналіз інфекційної захворюваності населення у Кіровоградській області охоплював 2018-2020 роки, динамічний розгляд якого засвідчив, що за критерієм загальної захворюваності число випадків інфекційних хвороб з часом зростає, тоді як дитяча інфекційна захворюваність має тенденцію до зменшення. Виявлено низку недоліків обліку та обробки даних.Висновки. Показано доцільність удосконалення методичного, програмно-технологічного забезпечення інформаційно-аналітичного напряму функціонування державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України». Це дозволить підвищити оперативність та якість реалізації моніторингових досліджень, а також обробку й аналіз отриманих даних щодо стану довкілля та громадського здоров’я і прийняття вчасних управлінських рішень щодо його збереження.
Keywords: санітарно-епідеміологічні дослідження; аналіз моніторингових даних; інфекційна захворюваність