Оцінка впливу забруднення атмосферного повітря РМ2,5 на здоров’я населення м. Києва (Довкілля та здоров'я, 2022)
Мета роботи - оцінка ризику для здоров’я населення м. Києва від довгострокового забруднення атмосферного повітря РМ2,5.Матеріали та методи. Було проведено 24826 вимірювань РМ2,5, що отримані на стаціонарному посту спостереження у м. Києві. Для аналізу використано статистичні показники неінфекційної захворюваності серед дорослого населення м. Києва. Розрахунок атрибутивної частки ризику смерті та кількості атрибутивних випадків смерті проводився за допомогою програмного комплексу AirQ +.Результати дослідження. В результаті проведених досліджень у м. Києві було розраховано середнє значення наявних добових концентрацій РМ2.5 за 3 роки, а саме 21,7 мкг/м3. Визначено, що атрибутивна частка ризику смерті серед дорослих вікової групи ≥30 років від раку легень (РЛ) становила 9,59 % та серед дорослих вікової групи ≥25 років від хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) - 9,07 %. Атрибутивні випадки смерті, які пов’язані з довготривалою експозицією PM2.5, становили: 63 (95 % CI: 29-93) випадки смерті від РЛ та 7 (95 % CI: 4-10) випадків від ХОЗЛ. Це становить відповідно 9,6 % та 6,7 % від усіх випадків смерті.
Keywords: атмосферне повітря; РМ2.5; хронічне обструктивне захворювання легень; рак легень; AirQ +