Результати вивчення можливого впливу живої активної культури lactobacillus plantarum на показники ліпідного обміну лабораторних щурів (Довкілля та здоров'я, 2023)
Мета. Дослідження впливу дієтичної добавки (ДД) з живою активною культурою Lactobacillus plantarum та поліконазолом у складі на показники ліпідного обміну щурів.Результати. Проведені дослідження дозволили виявити залежність змін показників ліпідного обміну в організмі піддослідних тварин від раціону харчування, прийому досліджуваної ДД або загальновідомого синтетичного гіполіпідемічного лікарського засобу (ЗСГЛЗ) та термінів їх застосування. Так, посилене харчування тварин усіх дослідних груп протягом 45 діб призводило до розвитку ожиріння, про що свідчило підвищення рівня тригліцеридів, холестерину, ліпопротеїдів низької (ЛПНЩ) та високої щільності (ЛПВЩ). Заміна посиленого харчування на звичайне та одночасний прийом ДД або ЗВГЛЗ сприяло вірогідно більш швидкому зниженню рівнів вивчених показників порівняно з тими групами тварин, які утримувалися лише на звичайному раціоні.Висновки. Встановлено, що переведення щурів з експериментальним ожирінням на звичайне харчування та введення їм ДД та/або ЗСГЛЗ сприяло вірогідному зниженню показників тригліцеридів, холестерину, а також відновленню рівнів ЛПНЩ і ЛПВЩ до значень інтактних тварин. Показано, що досліджувана ДД може активізувати процеси метаболізму в організмі, зокрема ліпідного.
Keywords: Дієтична добавка; жива активна культура Lactobacillus plantarum; холестерин; тригліцериди; ліпопротеїди низької та високої щільності; піддослідні тварини