Підготовка кадрів для вітчизняної системи охорони громадського здоров’я: виклики та перспективи (Довкілля та здоров'я, 2023)
Мета роботи полягає в аналізі сучасного стану та напрацюванні базових пропозицій для подальшої розробки проєкту Національного плану розвитку кадрового забезпечення системи охорони громадського здоров’я за міжгалузевим та міжсекторальним спрямуванням – «Охорона здоров’я в усіх політиках держави» на основі оцінки кращих практик зарубіжного та вітчизняного досвіду.Матеріали та методи досліджень. Матеріалом досліджень слугували документи міжнародних і вітчизняних професійних організацій, публікації щодо міжнародного досвіду з підготовки кадрів на засадничих профілактичних принципах охорони громадського здоров’я. Використано дані наших попередніх досліджень з оцінки базових систем охорони здоров’я та проведено аналіз наукових даних з актуальних питань охорони громадського здоров’я. Для вирішення поставлених у роботі завдань було використано комплекс таких методів: історичний, аналітичний, порівняльний, системного підходу.Результати. Виникаючі загрози та надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я останніми роками (у т.ч., пандемія COVID-19) показали неспроможність світових систем охорони здоров’я ефективно протистояти таким викликам. Для розбудови нових дієвих систем охорони громадського здоров’я необхідно змінити парадигму та політики у підготовці кадрів з використанням передових та ефективних практик міжнародних та вітчизняних шкіл профілактичної медицини, у т.ч. на прикладі організації досвіду діяльності Держсанепідслужби України з контролю над безпечним середовищем життєдіяльності людини та протидії біологічним загрозам. Висновки. Доцільно визначити ті вітчизняні напрацювання з підготовки кадрів для сфери громадського здоров’я, які не мають відповідних аналогів на міжнародному рівні та ініціювати розширення співпраці з відповідними європейскими асоціаціями, наприклад, Асоціацією шкіл охорони громадського здоров’я Європейського регіону (ASPHER), Агентством з акредитації у сфері громадського здоров’я (APHEA); Європейською асоціацією охорони громадського здоров’я (EUPHA); EuroHealthNet; Європейським альянсом охорони громадського здоров’я (EPHA); Європейською асоціацією управління охороною здоров’я (EHMA).
Keywords: громадське здоров’я; система; кадри; підготовка