Радіаційно-гігієнічний моніторинг у районі Запорізької АЕС в умовах загрози радіаційної небезпеки (Довкілля та здоров'я, 2023)
Мета роботи. Оцінити результати контролю радіаційних показників стану довкілля у Запорізькій області в умовах загрози радіаційної аварії на Запорізькій АЕС для прийняття рішень щодо застосування контрзаходів.Матеріали та методи. У результаті аналізу багаторічних спостережень визначено показники радіоактивності на випадок виникнення радіаційної аварії. Було проведено понад 21000 вимірів гамма-фону території у 13 населених пунктах Запорізької області. Для вимірювання потужності еквівалентної дози використовувався метод дозиметрії. Для досліджень сумарної радіоактивності питної води із водопровідної мережі застосовувався радіометричний метод. Було відібрано 21 пробу. Дослідження сумарної бета-активності атмосферних осадів та осідаючого пилу проводилося седиментаційним методом. Загалом досліджено 34 проби.Результати дослідження. У результаті проведених досліджень було зафіксовано, що радіаційна складова на території області не змінилась – рівні гамма-фону залишились у межах багаторічних спостережень 10-12 мкР•год-1. Встановлено, що сумарна альфа-, бета-активність питної води відповідає вимогам діючого законодавства. Результати досліджень атмосферних осадів та осідаючого пилу свідчать про відсутність підвищення сумарної бета-активності в атмосфері порівняно з середнім багаторічним показником спостереження у період до 1986 року.
Keywords: радіаційно-гігієнічний моніторинг; радіаційна небезпека; показники радіоактивності довкілля; ризики опромінення; громадське здоров’я