Історичний нарис розвитку епідеміології злоякісних новоутворень: сучасні реалії та перспективи розвитку (Довкілля та здоров'я, 2023)
Метою поточного дослідження є систематизація встановлених причинних факторів раку на основі аналізу літературних та наукових джерел, які висвітлюють епідеміологічні знахідки про вплив факторів довкілля на захворюваність на злоякісні новоутворення.Матеріали та методи дослідження: бібліосематичні, бібліографічні, гігієнічні, дані власних досліджень та матеріали літературних джерел.Результати. Шляхом систематизації встановлених причинних факторів раку на основі аналізу літературних даних та наукових спостережень в історичному аспекті визначено основні епідеміологічні знахідки щодо впливу факторів довкілля на захворюваність злоякісними новоутвореннями. Особливий акцент зроблено на проблемі паління тютюну. Наведено критеріальну шкалу ролі окремих чинників довкілля, виробництв, природних і побутових факторів та соціальних умов життєдіяльності в розвитку онкопатології.Роль епідеміологічних досліджень у вивченні злоякісних новоутворень та ідентифікації причинних факторів ілюструється матеріалами спостережень за раком щитоподібної залози на території ряду областей України за 30 років після аварії на ЧАЕС.Висновок: Епідеміологічні дослідження злоякісних пухлин є перспективним науковим напрямком і, перш за все, в процесі вивчення ролі забруднення довкілля, кліматичних, географічних, професійних та інших чинників життєдіяльності людини і потребує більш широкого використання в межах України.
Keywords: злоякісні новоутворення; епідеміологія; професійні чинники; фактори довкілля; щитоподібна залоза