Дослідження особливостей способу життя сучасної молоді у системі громадського здоров’я (Довкілля та здоров'я, 2023)
Мета: оцінити рівень еколого-валеологічної свідомості та особливості способу життя сучасної молоді.Матеріали та методи. У роботі були використані такі методи:Бібліографічний, метод анкетування, статистичний – для подальшого застосування кореляційного аналізу (метод рангової кореляції Спірмена), математичні методи – для кількісного оцінювання показників самооцінки стану здоров’я та еколого-валеологічної свідомості молоді. Було проведено опитування студентів медичного напрямку у містах Києві та Луцьку. Вибірка дослідження – 276 учасників віком від 16 до21 року. Для опитування було адаптовано анкету Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), структура якої містить такі основні характеристики: фізичний стан; обмеження діяльності через фізичний стан; відчуття болю; емоційний стан; обмеження діяльності через емоційний стан; складності активного спілкування, зумовлені фізичним та емоційним станом; дотримання здорового способу життя. Базовими даними учасників є вік і стать.Результати анкетування було переведено у рангові змінні для подальшого застосування кореляційного аналізу. Виявлено, що між фізичним та емоційним станами опитуваних існує значущий зв’язок (p
Keywords: здоровий спосіб життя; здоров’яформувальна поведінка; самооцінка здоров’я; анкетне опитування