Гігієна планування та забудови населених місць як безпекова детермінанта громадського здоров’я в умовах воєнного стану (Довкілля та здоров'я, 2023)
В Україні продовжує діяти воєнний стан, в умовах якого першочерговим завданням держави є питання збереження здоров’я і життя населення. Пріоритетним є попередження шкідливого впливу умов воєнного стану на формування дитячого організму та створення умов їх виховання та навчання. Зважаючи на це, вирішення питань щодо колективного цивільного захисту має здійснюватися шляхом будівництва/реконструкції споруд цивільного захисту з урахуванням специфіки умов для дорослих і дітей.Мета: розробка санітарно-гігієнічних вимог до споруд цивільного захисту громадської та житлової забудови на період воєнного стану та їх використання у повоєнний час як споруд подвійного призначення з урахуванням досвіду воюючих країн.Методи дослідження: бібліосемантичний, аналітичний, гігієнічний та санітарно-епідеміологічної експертизи проєктів будівництва. Матеріалами дослідження були санітарне, містобудівне та освітянське законодавства України та інших країн у сфері проєктування споруд цивільного захисту житлової та громадської забудови, проєкти будівництва об’єктів громадської та житлової забудови.Результати. У статті висвітлено діяльність лабораторії, яка спрямована на вивчення гігієнічних містобудівних проблем комплексного відновлення населених пунктів (територій), які постраждали через бойові дії, терористичні акти, та розробка гігієнічних критеріїв щодо їх відбудови для створення безпечних умов життєдіяльності населення, зокрема забезпечення умовами колективного цивільного захисту у спорудах цивільного захисту громадської та житлової забудови.Висновки. Діяльність фахівців інституту за напрямом «Гігієнічна оцінка містобудівної документації населених пунктів, які постраждали через бойові дії, та розробка вимог безпечного проживання населення» спрямована на підсилення безпекової детермінанти громадського здоров’я шляхом створення оптимальних умов колективного цивільного захисту населення у спорудах цивільного захисту громадської та житлової забудови на період воєнного стану та повоєнного – використання цих споруд за подвійним призначенням.
Keywords: воєнний стан; гігієнічні вимоги; споруди цивільного захисту; проєкт ДБН