Дослідження ставлення студентів медичних університетів до необхідності набуття знань про профілактику та лікування глаукоми (Довкілля та здоров'я, 2026)
Мета. Дослідити потребу майбутніх лікарів різних спеціальностей (студентів медичних університетів) у вивченні основ діагностики, лікування та профілактики глаукоми.Матеріали і методи. Інструментом дослідження слугувала власно розроблена анкета. Матеріалами дослідження стали дані анкетного опитування студентів старших курсів трьох медичних університетів України. У роботі використано бібліографічний, статистичний та аналітичний методи.Результати. В цілому 80% студентів-медиків вважають, що знання з дисципліни «Офтальмологія» потрібні майбутнім лікарям всіх спеціальностей. 75% респондентів оцінили обсяг та якість знань, отриманих з офтальмології на переддипломному етапі, на 3-5 балів за 5-ти бальною шкалою. Третина студентів оцінили свої знання з організації офтальмологічної допомоги та профілактики офтальмологічних захворювань на 3 бали. Понад 80% студентів високо оцінили важливість знань майбутніми лікарями всіх спеціалізацій сучасних підходів до організації профілактики глаукоми та чинників, що впливають на розвиток глаукоми. Однак, якщо поміж майбутніх лікарів існує розуміння того, що потрібно знати сучасний алгоритм дій при підозрі на наявність глаукоми чи псевдоексфоліативного синдрому, то знання сучасних підходів до лікування хворих на глаукому потрібно не всім. 75% студентів планують у своїй майбутній діяльності використовувати знання щодо профілактики глаукоми, але не планує проводити профілактичну діяльність щодо запобігання розвитку глаукоми.Висновки. В цілому 70-80% опитаних студентів-медиків усвідомлюють важливість знань з офтальмології. Однак їх оцінка обсягу та якості власних не була достатньо високою. Майбутні лікарі усвідомлюють важливість знань з стосовно чинників ризику виникнення глаукоми та її профілактики. Більш стриманими були оцінки необхідності глибоких знань сучасних підходів до лікування хворих на глаукому або організації профілактики глаукоми. Студенти 6 курсу навчання чи інтернатури почуваються невпевненими у своїх знаннях з теорії і практики офтальмології. Викладачі дисципліни «Офтальмологія» мають переконливо демонструвати значення знань з офтальмології для різних спеціалістів, особливо для сімейних лікарів.
Keywords: офтальмологія; глаукома; освіта; знання; студенти-медики; спеціальності; обізнаність; фактори ризику; рання діагностика; профілактика