(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2026)
Мета. Метою дослідження є оцінка ризику впливу електричних і магнітних полів для здоров’я населення м. Запоріжжя, яке мешкає в межах санітарно-захисної зони високовольтних ліній електропередач промислової частоти потужністю 150-330 кВт. Матеріали та методи. Робота здійснювалась з урахуванням вимог і рекомендацій Міжнародної комісії по захисту від неіонізуючого випромінювання. Проведено 832 вимірювання електромагнітного випромінювання за допомогою вимірювача напруженості поля промислової частоти П3-50, який пройшов калібрування. Вимірювання здійснювались на підставі Стандартної операційної процедури «Методика вимірювання рівня електромагнітного випромінювання на території житлової забудови, в приміщеннях житлових, громадських та виробничих будівель». Результати дослідження. Було визначено 27 моніторингових точок, де показники напруженості електричного поля не перевищували гранично-допустимих меж і потенційний ризик для населення був оцінений як прийнятний. Однак, в 4-х точках показники величини електричного поля реєструвались на межі норми і рівень потенційного ризику оцінювався як допустимий, а в одній точці, в якій визначено перевищення гранично-допустимого рівню, потенційний ризик для населення оцінюється як вкрай високий (небезпечний). Висновки. 1. Результати дослідження дали змогу оцінити потенційний ризик здоровꞌю населення м. Запоріжжя від впливу електромагнітних полів високовольтних ліній електропередач промислової частоти потужністю 150-330 кВт. 2. В результаті дослідження виявлено моніторингова точка, де спостерігалося перевищення гранично-допустимого рівня і, відповідно, високий (небезпечний) рівень потенційного ризику. 3. Інформація про результати роботи була скерована до органів влади та власників мереж для подальшого прийняття ними управлінських рішень.