(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2026)
Принцип відкритої науки (Open Science) передбачає загальний доступ до наукових результатів, даних та методів досліджень, а також сприяє прозорості та співпраці у науковому процесі. Це, в свою чергу, передбачає відкритий доступ до публікацій, відкритий аналіз, відкриті матеріали та відкриту співпрацю. Створення електронного сховища наукових даних науково-дослідної установи та подальша його інтеграція до електронних архівів національного рівня є важливою складовою розбудови єдиного наукового простору в Україні. Мета. Висвітлення результатів створення пілотного проєкту відкритого архіву наукових публікацій ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва Національної академії медичних наук України». Методи. Було використано методи комп’ютерного пошуку (пошук за ключовими словами, семантичний пошук) та комп’ютерного моделювання. Результати. Встановлено, що в Україні створено Національний репозитарій академічних текстів, який тісно співпрацює з такими відомими науковими закладами, як Київський національний університетом імені Т. Шевченка, НТУ «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Національна академія педагогічних наук України, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця. Для постійного інформування цільової аудиторії здійснюється публікація корисних матеріалів з різноманітних питань: від прийнятих урядом та центральними органами влади управлінських рішень (обговорення проєктів документів, наукових заходів), до аналітичних матеріалів міжнародних організацій, кращих практик відкритої науки та управління даними досліджень, використання технологій ШІ, академічної доброчесності, популяризації наукових здобутків. Разом із тим, у Національному репозитарії академічних текстів не представлено таких учасників, як Національна академія медичних наук України та її відомчих науково-дослідних установ, зокрема Державної установи «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ». Висновки. Доведено, що наявність наукових публікацій на офіційному веб-сайті науково-дослідної установи не є достатньою умовою для підвищення їх індексу цитування. Необхідне створення на рівні науково-дослідної установи відкритого архіву наукових публікацій її науковців, та його інтеграція до загальнодержавних розподілених електронних баз даних, в яких накопичуються, зберігаються і систематизуються академічні тексти, сприятиме як підвищення авторитету установи в наукових колах, так і розвитку освітньої, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності нашої держави вцілому.