(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2024)
Мета: наукове обґрунтування медико-санітарного нормативу – гранично допустимої концентрації у ґрунті сучасних стійких пестицидів: амікарбазону з класу триазолонів, біциклфопірону з класу трикетонів та підіфлуметофену з класу піразолкарбоксамідів. Матеріали і методи. Проведено три етапи дослідження: математичне моделювання міграції амікарбазону, біциклопірону та підіфлуметофену із ґрунту у суміжні середовища; лабораторний гігієнічний експеримент з вивчення поведінки досліджуваних речовин у системах «ґрунт – рослини», «ґрунт – атмосферне повітря», «ґрунт – ґрунтові води» та обґрунтування їхніх порогових концентрацій у ґрунті за транслокаційним, повітряно-міграційним та водно-міграційним показниками шкідливості; вивчення впливу амікарбазону, біциклопірону та підіфлуметофену на нітрифікувальну активність чорнозему вилуженого та встановлення їхніх порогових концентрацій за загальносанітарним показником шкідливості. Результати. Експериментально встановлено, що пороговими концентраціями у ґрунті за водно-міграційним показником шкідливості є концентрації амікарбазону, біциклопірону та підіфлуметофену 0,02 мг/кг, 0,01 мг/кг та 0,06 мг/кг відповідно. Розрахункові порогові концентрації амікарбазону (0,05 мг/кг), біциклопірону (0,02 мг/кг) та підіфлуметофену (0,05 мг/кг), які отримані шляхом математичного моделювання, виявилися дуже близькими до експериментально встановлених, що засвідчує доволі високу прогностичну спроможність застосованого розрахункового методу. Порогова концентрація у ґрунті амікарбазону, біциклопірону та підіфлуметофену за водно-міграційним показником шкідливості виявилася найменшою порівняно з пороговими концентраціями за транслокаційним (0,2 мг/кг, 0,25 мг/кг і 0,12 мг/кг відповідно), повітряно-міграційним (0,05 мг/кг, 1,0 мг/кг і 1,2 мг/кг відповідно) та загальносанітарним (0,2 мг/кг, 0,05 мг/кг та у межах 0,12-0,6 мг/кг відповідно) показниками шкідливості. Тому провідною ланкою міграції у довкіллі досліджуваних речовин є система «ґрунт – ґрунтові води». Висновки. Науково обґрунтовано ГДК у ґрунті амікарбазону, біциклопірону та підіфлуметофену на рівні 0,02 мг/кг, 0,01 мг/кг та 0,06 мг/кг відповідно за лімітуючим водно-міграційним показником шкідливості. Застосування під час вирощування сільськогосподарських культур засобів захисту рослин на основі досліджуваних речовин у рекомендованих нормах витрати та кратності обробок не призведе до небезпечного для здоров’я людей забруднення ґрунтових вод, сільськогосподарської сировини та атмосферного повітря, не спричинить порушення процесів самоочищення ґрунту від азотовмісних органічних речовин у реальних ґрунтово-кліматичних умовах України.