(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2024)
Мета дослідження вивчення етіологічної структури гнійно-запальних інфекцій у поранених внаслідок бойових дій в Україні та оцінка антибіотикорезистентності виділених збудників. Матеріали та методи дослідження. Забір і транспортування зразків біологічного матеріалу від пацієнтів з пораненнями здійснювалися відповідно до загальних принципів відбору і транспортування. Посів, виділення та ідентифікація ізолятів проводилася рутинними методами з використанням методології EUCAST щодо визначення чутливості мікроорганізмів до антимікробних препаратів диско-дифузійним методом. Результати дослідження. Проведенням 154 мікробіологічних досліджень вмісту ран було виділено та ідентифіковано 110 ізолятів - 97 штамів умовно-патогенних мікроорганізмів і 13 штамів дріжджоподібних грибів. При цьому у монокультурі виявлено 68,2% культур, а в асоціаціях – 31,8%. Більшою мірою із ран виділялися представники грампозитивної кокової флори (72,2%): стафілококи (77,1%), ентерококи (14,3%) та стрептококи (8,6%). Серед стафілококів виділялися Staphylococcus аureus (72,8%), Staphylococcus haemolyticus (5,9%); серед ентерококів – Enterococcus faecalis (12,8%), Enterococcus faecium (1,4%); серед стрептококів – Streptococcus pyogenes (11,8%). Меншою мірою із ран виділялися грамнегативної палички (27,8%): ентеробактерії (70,4%), неферментуючі грамнегативні бактерії (29,6%). Серед ентеробактерій виділялися Esherichia coli (33,3%), Klebsiella pneumoniaе (18,5%), Proteus mirabilis (11,1%), Citrobacter freundii (3,7%), Klebsiella oxytoca (3,7%). Серед НФГНБ виділялися Acinetobacter baumanni (14,8%), Pseudomonas aeruginosa (11,1%) Pseudomonas putida (3,7%). Cеред дріжджоподібних грибів переважно виділялися Candida albicans (76,9%). Виділялося менше Candida non-albicans – 23,1%. Висновки. За результатами проведеного мікробіологічного дослідження досліджено етіологічно структуру гнійно-запальних інфекцій у поранених внаслідок бойових дій в Україні за 2022-2023 роки. Спектр виділених збудників складається з 72,2% грампозитивних та 27,8% грамнегативних бактерій. Дріжджоподібні гриби роду Candida spp. виділяли з ран в 11,8%. Проведено дослідження з оцінки антимікробної резистентності виділених збудників раньових інфекцій у пацієнтів. Встановлено високу резистентність виділених мікроорганізмів до антимікробних препаратів різних хімічних груп.