(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2024)
Численними клінічними дослідженнями встановлено, що паління шкідливо впливає на стан здоров’я людини, провокує розвиток різноманітних хвороб, у тому числі й розвиток цукрового діабету. Висвітлення чинника, який впливає на маніфестацію цукрового діабету є пріоритетним напрямком сучасної медицини. Мета: оцінити особливості змін здоров’я громадян України під впливом паління одночасним анкетуванням та поглибленим медичним обстеженням для подальшого удосконалення діагностики і стратифікації ступеня ризику розвитку цукрового діабету, а також своєчасного призначення адекватної терапії. Матеріал і методи. Обстежено дорослих чоловіків і жінок віком від 20 до 63 років. Лабораторними дослідженнями визначали рівень глюкози крові, маркер IR-індекс Ноma (натще, вранці, останнє споживання їжі відбувалося за 12 годин до забору крові). Показники визначали за допомогою хемілюмінесцентного аналізу. Статистичну обробку даних здійснювали за допомогою пакета програм, зв’язок між кількісними показниками – за допомогою кореляційного аналізу Пірсона (r ). Статистичну вірогідність оцінювали за параметричним t-критерієм Ст’юдента. Різницю вважали вірогідною з p