(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2024)
Мета роботи: визначення провідних напрямів стратегії розвитку трансформаційних змін інформаційно-комунікаційного забезпечення національної системи громадського здоров’я України. Матеріали та методи дослідження: аналіз наукової літератури та нормативно-правових актів національного та світового рівня щодо перспектив цифровізації інформаційно-комунікаційних технологій у системі громадського здоров’я, стратегії трансформаційних процесів у модернізації галузі. Результати. На підставі узагальнення наукової літератури та нормативно-правових актів національного та міжнародного рівнів визначено основні напрями стратегічного розвитку національної системи громадського здоров’я України у відбудовний період до 2030 року. Особливості викликів надзвичайної ситуації у країні у результаті масштабної військової агресії рф, досвіду, набутого системою громадського здоров’я України у боротьбі з епідемією COVID-19, встановлено роль та значимість цифрової інформаційно-комунікаційної системи для збереження життя і здоров’я населення, безпеки країни загалом, розробки невідкладних та довгострокових заходів забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя. Висновки: інформаційний фонд системи громадського здоров’я України є державним інформаційним ресурсом, центральною інформаційною базою, що утримується головною експертною установою сфери про реєстр стану здоров’я населення, санітарно-епідемічне благополуччя і показники середовища життєдіяльності у країні та наповнюється згідно з Порядком, встановленим Кабінетом Міністрів України. Виявлення та оцінка небезпечних чинників ризику для здоров’я, розроблення невідкладних та довгострокових заходів щодо запобігання та усунення шкідливих детермінант здоров’я, інформування суспільства та прогнозування безпечної ситуації входять до оперативних функцій системи громадського здоров’я, закріплених Законом України «Про систему громадського здоров’я». Роль та значимість цифрового розвитку інформаційної системи громадського здоров’я має бути чітко визначеною у Концепції інформатизації системи охорони здоров’я України № 1671-р від 28.12.2020.