(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2024)
Назва українською: "Гендерні особливості регуляторних зв’язків гомоцистеїну, гормонів гіпофізу і щитоподібної залози у дітей із районів, що постраждали у результаті аварії на Чорнобильській атомній електростанції" Метою роботи було визначення гендерних особливостей у формуванні регуляторних зв’язків гомоцистеїну (Hcy), гормонів гіпофізу та щитоподібної залози (ЩЗ) у дітей із районів України, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Матеріали та методи: аналітичний, генетичний, лабораторний, математико-статистичний. Результати. Було обстежено 379 підлітків (187 хлопчиків та 192 дівчинки) із Іванківського та Поліського районів Київської області. У крові дітей визначали кількість Нcy, тиреотропного гормону гіпофізу (TSH), вільного трийодтироніну (Т3), вільного тироксину (Т4). Проводили дослідження стану генетичної системи фолатного циклу (ФЦ). У групі хлопчиків із Поліського району вміст Hcy, TSH, T3 у крові був достовірно більшим, ніж у групі дівчаток. Після лісових пожеж у Чорнобильській зоні відчуження (ЧЗВ) рівень у крові Hcy, Т3, і T4 у дівчаток із Іванківського району був достовірно вищим, ніж у дівчаток Поліського району. З концентраціями Hcy у крові, що не перевищують рівень 10,0 мкмоль/л, у підгрупах обстежених дітей реєструвався прямий зв’язок між значеннями Hcy та Т4, що свідчить про певний фізіологічний паритет між ФЦ та гіпофізарно-тиреоїдною віссю. З концентраціями Hcy, що перевищують 10,0 мкмоль/л у підгрупах дітей, TSH стимулював процес утворення Т3 за рахунок зменшення вмісту Т4. Процес стимуляції активності ферментів ФЦ за допомогою Т3, представлений зворотними зв’язками Hcy-T3 та Hcy-T3/T4, найбільш виражений у групі дівчаток порівняно з групою хлопчиків. Можливо, це є причиною того, що в їхній крові міститься менше Hcy. Висновки. Підвищення концентрації Hcy у крові та посилення утворення Т3 під впливом TSH в організмі обстежених дітей пов’язане з генетичним фактором (алель Т MTHFR:677 у геномі). Виражена зовнішньосередовищна радіаційна дія, пов’язана з лісовими пожежами у ЧЗВ, сприяла значному збільшенню вмісту Hcy у крові та посиленню впливу TSH на процеси тиреоїдного обміну у дітей із прилеглих до неї населених пунктів. Т3 стимулює вплив на ферменти ФЦ, що призводить до посилення метилювання Hcy та збільшення утворення внутрішнього метіоніну.