(untitled) (Довкілля та здоров’я, 2024)
Під час проведення популяційних досліджень часто виникає необхідність оцінки ментального здоров’я дітей та підлітків. The Revised Children’s Anxiety and Depression Scale (RCADS-P-25) є міжнародно визнаним інструментом для визначення рівня тривоги та депресії у дітей 8-18 років. У даному дослідженні представлено психометричні характеристики шкали RCADS-P-25 для дітей та підлітків української популяції. Мета: оцінити валідність і надійність скороченої версії «Переглянутої шкали тривожних і депресивних розладів у дітей» (RCADS-P-25), яка призначена для заповнення батьками/опікунами, в українській популяції. Методи. Шкалу RCADS-25 перекладено українською мовою та адаптовано до культурних особливостей. Вимірювання валідності структури опитувальника базувалося на проведенні конфірматорного факторного аналізу. Надійність оцінювалася шляхом розрахунку альфи Кронбаха та тест-ретест аналізу (n=175). У пілотному дослідженні 2020 року брали участь батьки 763 дітей віком від 8 до 17 років (403 хлопці, 360 дівчаток) із різних регіонів України. Загалом з 2020 по 2024 було проаналізовано 5695 шкал RCADS-P-25. Результати факторного аналізу підтвердили наявність двофакторної структури, що відповідає оригінальній версії RCADS-P-25. Коефіцієнти Кронбаха для загальної шкали та окремих підшкал 2020 року коливалися від 0,83 до 0,92, що свідчить про високу внутрішню узгодженість інструмента. Тест-ретест аналіз показав стабільні результати за двотижневий період (ICC = 0,92-0,96). Середня альфа Кронбаха за період 2020-2024 рр. становила 0,88 (0,87-0,88; F=8,1; p